Policija odbija poslušnost: Nećemo da bijemo gladan narod!

0

 

Kordon policije ispred veterana iz Leskovca

Ministar Ivica Dačić najavio je večeras beogradskoj štampi pregovore sa policajcima i rekao da će MUP primenjivati silu samo u slučaju krajnje nužde.
Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović rekao je da policija nikada neće poslušati naređenje da "bije gladni narod".

 

"Kao predsednik sindikata neću dozvoliti da policija ide na gladne ljude! Nije naš posao da se obračunavamo sa građanima koji nemaju od čega da žive“, kategoričan je Mijailović.

Ko je naredio da se u Leskovcu tuku rezervisti?

Ratni veterani iz Leskovca i Niša prekinuli su blokadu pruga Beograd-Solun i Niš-Sofija posle upozorenja iz vrha MUP-a da će policija upotrebiti svu raspoloživu silu. Pruga Beograd-Solun je bila pod blokadom više od 12 sati. Predsednik Štrajkačkog odbora Dušan Nikolić objasnio je da se od blokade odustalo pošto su dobili upozorenje od nekoliko generala policije i Dačićevog savetnika Milomira Premovića da će upotrebiti silu. Nikolić, međutim, tvrdi da veterani neće odustati od protesta, kao i da će tražiti da se ispita ko je u subotu naredio da Žandarmerija upotrebi silu u centru Leskovca i povredi nekoliko veterana.

Veljko Mijailović

Ovakav stav podržava i predsednik Nezavisnog sindikata policije Aleksandar Gavrilović, koji tvrdi da vlast već godinama zloupotrebljava policiju.

"Naš sindikat uvek podržava narod, zato što su građani Republike Srbije naš jedini poslodavac. Mera Vlade da se policija obračunava s narodom vrlo je opasna. Naše vlasti, i sadašnje i bivše, konstantno zloupotrebljavaju policiju!“, rekao je Gavrilović.

"Morate se staviti i u ulogu policajca koji sa 35.000 dinara plate mora da prehrani porodicu. Nama u policiji se stalno krše elementarna radna prava. Ne plaćaju nam noćni rad, rad vikendom i sve što je u skladu sa zakonom. Nedavno su iznenada uplaćene dnevnice Žandarmeriji, a sada se vidi i zašto!“, dodaje Gavrilović.

Ministar policije Ivica Dačić je rekao da su najave policajaca da neće poštovati odluku Vlade "zabrinjavajuće". On je naglasio da je policija takva organizacija u kojoj naređenja moraju da se izvršavaju i istakao da će se sila primenjivati samo u krajnjoj nuždi.

"Policija ne želi da se sukobljava sa građanima bez potrebe, ali država ne može da dozvoli blokadu međunarodnih saobraćajnih pravaca. Dolazimo u situaciju da Srbija bude označena u EU kao zemlja u kojoj na svakih 100 kilometara imate blokadu, a to je veoma štetno za sve nas“, rekao je Dačić, i pozvao štrajkače da se ne sukobljavaju sa policijom, jer, kako je napomenuo, "MUP nije kriv za njihove probleme". Takođe, ministar je najavio da će razgovarati sa predstavnicima policijskih sindikata.

"Objasniću im da niko nema nameru da ih zloupotrebi i da ja, kao ministar, to nikada neću dozvoliti. Upotreba sile je samo krajnje sredstvo kada nema drugog načina da se pruga ili put deblokiraju“, napomenuo je Dačić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here