Tanjug

Panevropska saobraćajnica Koridor 10 najfrekventnija je tokom leta. Pred prvi veliki turistički talas policija je pojačala kontrolu. Patrole su duž celog auto-puta na odmorištima, benzinskim stanicama i naplatnim rampama.

Na višečasovna čekanja na granici i naplatnim rampama, oni koji svake godine u sezoni putuju tim koridorom, već su navikli. Obaveštenja o gužvama i eventualnim radovima na putu bila bi im od koristi. Prvi put, takvu informaciju, kao i pomoć, ovog leta mogu da dobiju i od policije.

– Vozači se najčešće žale na to što na deonici auto-puta od Niša do Dimitrovgrada, odnosno do graničnog prelaza Gradina nema nijedne benzinske pumpe kao nijednog parkiralista sa ugostiteljskim objektima gde bi mogli da naprave pauzu – kaže komandir SPI Pirot, major policije Dragan Adamović.

Policijski službenici raspoređeni su na stotinu lokacija na Koridoru 10. To se pokazalo kao odličan potez države, jer se učesnici u saobraćaju osećaju bezbednije. Posebno oni koji na odmor idu preko turističkih agencija, autobusom, i koji su često na meti lopova.

– Našem vodiču koji napravi pauzu na odmaralištima puno znači i bezbednije se osećaju putnici kada znaju da je znači to bezbedno mesto gde je obezbeđeno da ne postoji mogućnost, ne znam ni ja krađe u autobusu. A u svakom slučaju znači oni vode računa da li se autobus parkirao na bezbedno mesto i na takav način znači su nam putnici apsolutno bezbedni – smatra Petar Knežević iz prevozničke agencije “Grand turs”.

Ni putnici u tranzitu nisu sasvim zaštićeni od lopova.

– Bez obzira na to da li su to naši državljani ili stranci izvršioci ovih krivičnih dela dolaze i pokušavaju da iskoriste trenutak odmora ili nepažnje učesnika u saobraćaju. Koriste povoljan trenutak i oduzimaju ručni prtljag, torbice ili nešto slično, znači sve one predmete u kojima se može nalaziti novac i vrednosti. Drugi način, kada se ljudima koji tranzitiraju ukazuje na eventualni kvar vozila koji ne postoji, a zatim se ti ljudi, stranci uglavnom, vode u servise koji se nalaze duž Koridora 10 vrši se navodna popravka, a nakon toga vrši se naplata koja iznosi više, ponekad i više hiljada evra – ukazuje Dragan Bogosavac, pomoćnik načelnika Uprave policije Beograd.

Prošle sezone, kroz Srbiju je prošlo više od četiri miliona vozila, odnosno 13 i po miliona putnika. Policija je evidentirala 12 krivičnih dela, 40 odsto manje nego prethodnih godina.

I to je, kažu u policiji, rezultat pojačane kontrole koja je na Koridoru 10 uspostavljena prošle godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here