EPA/Florian Wieser
Austrijska policija

Bečka policija sprečila je danas ometanje Novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije.

Proteklih dana su protivnici kovid mera pozivali na ometanje koncerta bubnjevima, sirenama, pištaljkama i drugim predmetima koji prave buku. Zbog tih poziva policija je sprovela mere kako bi sprečila ometanje koncerta koji se svake godine održava u Muzikferajnu i zatvorila područje oko dvorane.

To je učinjeno, jer bi svaka buka, koja bi bila glasnija od “normalne” buke saobraćaja, mogla da se čuje u dvorani i da dovede do prekida koncerta, koji se prenosi uživo na svim kontinentima sveta.

Pred početak i za vreme koncerta, kako je saopšteno, policija je uočila oko 40 osoba, podeljenih u više manjih grupa, koje su pokušale da održe neprijavljeni skup. Oni su poneli bubnjeve i ozvučenje, koje im je policija privremeno oduzela.

Predsednik bečke policije Gerhard Pirstel zahvalio je čuvarima reda što su i prvog dana u novoj godini morali da žrtvuju svoje slobodno vreme da bi zaštitili važan događaj.

– Profesionalnim i obazrivim delovanjem oni su uspešno sprečili ometanje i osigurali da koncert bez problema bude održan – dodao je on.

I ove godine Novogodišnji koncert Bečke filharmonije oduševio je televizijske gledaoce širom sveta, a održan je ovaj put pred publikom uprkos koroni.

Svi koji su imali priliku uživo da prate koncert u dvorani Muzikferajn morali su da ispune takozvano “2G plus” pravilo, to jest da budu vakcinisani, ili da su preležali Covid-19, kao i da imaju negativan PCR test.

Filharmonijom je već treći put dirigovao Danijel Barenboim. Na programu je bilo 15 marševa, valcera i polki, a nije izostala ni čuvena uvertira u operetu “Slepi miš” Johana Štrausa kao i njegova Šampanjska polka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here