EPA
epa09388254 Australian Defence Force personnel are seen at Fairfield Police Station in the south west suburb of Sydney, Australia, 02 August 2021. Some 300 ADF troops will reinforce the efforts of police, patrolling and door-knocking to ensure people are complying with coronavirus restrictions. EPA-EFE/MICK TSIKAS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Za dva miliona ljudi koji žive u 12 opština na zapadu i jugozapadu Sidneja, od večeras počinju najstrože mere zatvaranja od početka pandemije. Policijski čas uveden je u onim delovima glavnog grada NSW koji su označeni kao žarišta virusa.

Svake noći od 21.00 čas, pa sve do 5.00 ujutro, važiće potpuna zabrana kretanja na teritoriji sledećih opština: Blektaun, Liverpul, Kenterberi-Benkstaun, Kamberlend, Ferfild, Paramata, Džordžs River, Burvud, Stretfild, kao i u delovima Penrita i u celom Bejsajdu, koji je jedina opština na jugu u kojoj je uveden policijski čas, a koju čine predgrađa Rokdejl, Kogra, Maskot, Botani, Rouzberi, Brajton le Sands i druga.

Jedini razlozi zbog kojih se u vreme policijskog časa sme izađi napolje su ukoliko imate specijalnu dozvolu da ste “ovlašćeni radnik” (authorised worker), u hitnim slučajevima ili ako vam treba neodložna medicinska pomoć.

Iste mere uvedene su pre nedelju dana i na teritoriji celog područja Melburna, koji se sa policijskim časom suočavao i tokom prošlogodišnjeg najdužeg lokdauna u ovom gradu.
Premijerka Novog Južnog Velsa Gledis Beredžiklijan rekla je da su nove mere bile neophodne, nakon što je došlo do “iznenadne eskalacije broja slučajeva kovida u delovima Sidneja”, kao i zbog prijave od strane policije da je “zabeležen veliki broj primera flagrantnog nepoštovanja propisa”.

Komesar policije NSW Mik Fuler rekao je da su pripadnici organa reda prethodno dobili naredbu da u sklopu “Operacije ostani kod kuće” stanu na put kršenju naredbi javnog zdravlja i da su u policiji verovali da će jače prisustvo patrola na ulicama i izdavanje strogih kazni uroditi plodom.

Međutim, kako je naveo, od početka akcije je izrečeno preko 3.500 kazni i posle toga je bilo jasno da “mora da se uradi i više od toga”.

– Od policajaca na terenu dobili smo izveštaje da je naročito bilo teško kontrolisati neke mlađe ljude u kritičnim opštinama, koji nisu poštovali propise – rekao je Fuler.
Premjerka Beredžiklijan je istakla da postoje dokazi da se efikasnost policijskog časa pokazala različito, ali da ona nije želela da se “kasnije okrenemo iza sebe i zapitamo zašto nismo i to probali”.

U Novom Južnom Velsu je u subotu po prvi put zabeleženo više od 800 novih slučajeva zaraze virusom korona (825). To je najveći dnevni rast u jednoj australijskoj jurisdikciji od početka pandemije, a tih 825 pozitivnih otkriveno je na ukupno urađenih 120.000 testova.

Maske obavezne i napolju

Na teritoriji celog NSW mere zatvaranja su produžene za još šest nedelja, odnosno do kraja septembra. Takođe, promenjeni su i propisi, pa je nošenje maske sada obavezno čim se izađe iz kuće, osim u slučaju kada se aktivno vežba.

Takođe, od danas su zatvorene i sve radnje “Baningsa”, u kojima će kupovina biti moguća samo preko usluge “naruči i preuzmi” (click and collect).

Viktorija u lokdaunu

Od subote u 13.00 časova, cela Viktorija je ponovo u lokdaunu. Mere zatvaranja su sa šireg područja Melburna sada proširene i na regionalne delove ove države, nakon što je u mestu Šeparton na severu Viktorije zabeleženo 16 novih slučajeva kovida.

Državne vlasti na čelu sa premijerom Danijelom Endrjuzom pozivaju stanovništvo da se što pre vakciniše, navodeći da je to “jedini dugoročan izlaz” iz ove situacije.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here