Političari protiv manjih brzina

0
EPA

Borba za povećanu bezbednost u saobraćaju vodi se u svim državama Australije. Najnoviju u nizu izmena zakona uskoro bi mogla da donese Zapadna Australija, čiji će Parlament dobiti preporuku državne agencije za bezbednost na putevima da smanji postojeća ograničenja brzine na svim saobraćajnicama za 10 kilometara na sat.

U detaljnoj analizi upućenoj Parlamentu, Road Safety Council je naveo da će ovo pooštrenje propisa dovesti do smanjenja broja tragičnih ishoda na putevima širom najšprostranije australijske države. Predsednik ovog saveta Jan Kameron istakao je da će niža ograničenja brzine ne samo sačuvati ljudske živote, već će doneti i ekonomski benefit.

– Izjednačavanje ograničenja brzine na glavnim autoputevima sa onima koji važe na ostalim glavnim saobraćajnicama će uštedeti gorivo, usporiti “trošenje” vozila i guma, a s druge strane će za samo nekoliko minuta produžiti putovanja kroz državu. Verujemo da će smanjenje brzine za 10 odsto doneti ekonomski benefit zajednici od približno 33 odsto – rekao je Kameron.

Manja ograničenja brzine preporučena su i za saobraćajnice kroz urbane delove, kao i za neke sporedne puteve.

Međutim, Vlada premijera Mekgauna zasad se distancirala od preporuke Saveta za bezbednost na putevima, uz zvanično obrazloženje da će se brzine smanjiti onda kad to zajednica bude zahtevala. Mišljenje vlasti deli i opozicija, čiji je predstavnik za saobraćaj Piter Kacambanis izjavio da bi jedini benefit od ove promene bio veći prihod od kazni za nesavesne vozače.

– Zasad ne postoji dokaz da bi smanjenje ograničenja uticalo na pijane i drogirane vozače, kao i na one koji često divljaju po putevima, da se uklone sa naših saobraćajnica. Samo jedno je sigurno, a to je da bi ispaštali samo vozači koji poštuju propise, jer bi se suočili sa većim gužvama na putevima i zakrčenjima saobraćaja – objasnio je Kacambanis.

Zbog ovakvog stava političara, Savet za bezbednost na putevima već je doneo odluku da počne sa održavanjima javnih foruma za stanovništvo. Njihova namera je da tokom naredna tri meseca upoznaju građane sa predlogom promene saobraćajnih propisa, kao i da dobiju mišljenje javnosti.

– Zamislite samo minimum ozbiljnih trauma na našim putevima i recite nam šta ste spremni da učinite da bi Zapadna Australija ostvarila taj cilj – poručio je Jan Kameron.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here