EPA/Adam Shultz
Bil Klinton

Februara 1999. godine cela Amerika bila je na nogama. Američki Senat je glasao o tome da li će tadašnji predsednik Bil Klinton biti smenjen. Međutim, on je, uprkos skandaloznoj aferi sa mladom stažistkinjom Monikom Levinski u toaletu Ovalnog kabineta Bele kuće, zbog koje je izgovorio laž na televiziji, ipak preživeo i ostao na čelu SAD. Pokretanju procesa impičmenta doprinela je i tužba Pole Džouns zbog seksualnog uznemiravanja.

Klinton je započeo vanbračnu vezu sa Monikom Levinski 1995. godine kada je ona bila stažistkinja od 22 godine u Beloj kući. Njihova veza je trajala do 1997, a konačno je razotkrivena početkom 1998. godine. Nju su u aprilu 1996. godine, njeni šefovi premestili su je iz Bele kuće u Pentagon, jer su osećali da ona previše vremena provodi sa predsednikom.

Levinski je o svom odnosu sa Bilom rekla Lindi Trip, sa kojom je radila u kancelariji za odnose sa javnošću u Pentagonu. Trip je, na nagovor književnog agenta Lusijen Goldberg, navodila Moniku da joj detaljno opiše njihovu vezu i u tajnosti je snimala te razgovore.

Godinu dana pre početka njihove veze, protiv Klintona je Pola Džouns podnela tužbu zbog seksualnog uznemiravanja. Taj slučaj se odvijao dok su Monika i Bil bili u vezi, a Monika je podnela pismenu izjavu sudu u kojoj je negirala bilo kakav fizički odnos sa Klintonom. U januaru 1998. pokušala je da ubedi Trip da lažno svedoči u tom slučaju. Umesto toga, Linda Trip je snimke razgovora predala Kenetu Staru iz Ministarstva pravde, koji je u to vreme već istraživao neke afere u vezi sa predsednikom.

Dokazi na haljini

Levinski je tvrdila da je sa predsednikom imala devet susreta prilikom kojih su imali seksualne odnose, a njena koleginica Linda Trip ju je ubedila da sačuva poklone koje joj je dao, kao i da ne skida fleke od sperme sa svoje plave haljine. U međuvremenu je i Goldbergova novinarima otkrila da predsednik ima aferu, pa se vest pojavila 17. januara 1998. godine u “Dradž riportu”, a zatim i u cenjenom “Vašington postu”, nakon čega Klinton više nije mogao da ćuti. Kao što je poznato, američki Kongres je glasao o opozivu Klintona, ali nije bilo dovoljno glasova, pa je on završio na miru svoj drugi predsednički mandat 2000. godine.