Pixabay.com

Najveća brazilska građevinska kompanija Odebreht i partnerska naftna kompanija Braskem, Sjedinjenim Američkim Državama, Švajcarskoj i Brazilu platiće kaznu od 3,5 milijarde dolara zbog davanja mita.

Više od 80 zvaničnika i zaposlenika kompanije uhapšeno je tokom istrage koja traje više od dve godine, a koja je rezultirala i političkom krizom u Brazilu i padom bivše predsednice Dilme Rusef.

Afera u vezi s korupcijom sada se širi Latinskom Amerikom. U Peruu za primanje 29 miliona dolara mita osumnjičena su tri predsednika, ministri i drugi vladini dužnosnici. Brazilski državni tužilac Rodrigo Žanot zatražio je od Vrhovnog suda te zemlje da otvori 83 nove istrage o političarima o kojima su, priznajući krivicu, svedočili funkcioneri konglomerata Odebreht.

Žanot je, takođe, tražio da Vrhovni sud pošalje 211 drugih zahteva nižim sudovima, koji uključuju osobe bez prava na suđenje pred Vrhovnim sudom. Prema Ustavu Brazila, saveznim poslanicima i ministrima može se suditi samo pred Vrhovnim sudom. Na meti je i bivši predsednik Brazila Mišel Temer, dok je predsednik Lula da Silva već osuđen na 11 godina robije zbog korupcionaškog skandala.

Tokom prethodne godine, dve bivša predsednika Perua, Alehandro Toledo i Olanta Umala, bili su pritvoreni u okviru istrage u vezi sa slučajem brazilske korporacije Odebreht. A već koliko ove godine, još jedan bivši šef države Pedro Pablo Kučinski, dobio je 24. marta zabranu napuštanja zemlje u narednih 18 meseci. On je podneo ostavku jer je i sam primao mito od moćne brazilske kompanije.

Samoubistvo Garsije

Još jedan peruanski predsednik našao se u srcu skandala, ali nije stigao do suda. Naime, Alan Garsija, koji je državu vodio u dva nevezana mandata, pucao je sebi u glavu onoga dana kada je policija zakucala na njegova vrata da bi ga uhapsila.

Ostavke u togama

Skandal u Peruu dobio je na dinamici kada su istraživački novinari otkrili da je niz tužilaca i sudija u Peruu razmatrao opciju “prodaje oslobađajuće presude” sa Odebrehtom. To je dovelo do toga da predsednik Vrhovnog suda Duberli Rodriges, ministar pravde Salvador Eresi i predsednik Višeg saveta koji postavlja sudije i tužioce Orlando Velaskes podnesu ostavke.

Pad u Ekvadoru

Slučaj Odebreht je takođe doveo do toga da se u pritvoru nađe i potpredsednik Ekvadora Horhe Glas, koji je osuđen na šest godina zatvora zbog optužbe da je primao mito od izvođača radova u zamenu za velike infrastrukturne poslove. Bivši šef države Rafael Korea je i sam pod istragom, ali je on trenutno u izbeglištvu u Belgiji.