A. Čukić

Kao i Zapad, ni Istok nije imun na afere. Jedna od najpoznatijih je iz vremena dok je Boris Jeljcin bio predsednik Rusije. Takozvana afera Skuratov, imenovana po tada državnom tužiocu Ruske federacije Juriju Skuratovu.

U pozadini svega po svemu sudeći bila je sudbina milijardi dolara Komunističke partije SSSR, čiji se trag u mutnim finansijskim tokovima, naprosto izgubio.

Skuratov je 1995. postavljen za državnog tužioca Rusije. Februara 1999. objavio je postojanje firme Fimako, preko koje je tadašnje komunističko vođstvo, predvođeno šefom KGB Vladimirom Krjučkovim iznelo gotovo 50 milijardi dolara novca Komunističke partije SSSR na Zapad. Tom novcu ni do dan-danas ne može da se uđe u trag.

Samo nekoliko nedelja kasnije na državnoj televiziji TV Rusija pojavio se snimak, tajno napravljen, na kom se vidi osoba koja liči na Skuratova, kako se u hotelskoj sobi go zabavlja sa dve mlade žene. Video se pojavio odmah pošto je Skuratov počeo istragu korupcije tadašnjeg predsednika Rusije Borisa Jeljcina i njegovih saradnika.

Ubrzo po ovom otkriću, tadašnji šef FSB, naslednika KGB, Vladimir Putin je održao konferenciju za štampu na kojoj je komentarisao snimak Skuratova. Ubrzo je državni tužilac dao ostavku, a gde su milijarde dolara KP SSSR i dalje je nepoznanica. Jeljcin nikada nije odgovarao za korupciju.