pixabay.com

Na opštinskim izborima u austrijskoj pokrajini Tirol, prvim nakon povlačenja lidera Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijana Kurca iz politike, posle pokretanja istrage protiv njega i njegovih kolega, dogodio se očekivani politički zemljotres.

Politička nepogoda teško je pogodila narodnjake, a pokazalo se i da su antivakseri – stranka „Ljudi, sloboda, osnovna prava“ (MFG) u Austriji postali sve značajniji politički faktor.

OVP, koju u Tirolu vodi pokrajinski guverner Ginter Plater, „kažnjena“ na jučerašnjim izborima zbog obavezne vakcinacije, brojnih skandala u stranci, i, iako se radi samo o izborima u više opština i gradova, potrešće i savezne stranačke strukture.

Tako je u mestu Kramzah OVP pretrpela gubitak od 14,38 glasova, u Emsu minus od 11,4 odsto, i Imstu minus od 10,5 procenata.

Posebno teško po Platera je činjenica da je u njegovom rodnom gradiću Cams Socijaldemokratska partija (SPO) ispred OVP.

Antivakseri okupljeni u „MFG“, koji su tek osnovani prošle godine, ušli su u 47 od 50 skupština opština. Samo u tri opštine Eben am Ahenze, Figern i u Majerhofenu „MFG“ nije uspela da uđe u skupštinu opštine.

Međutim u Kufštajnu je „MFG“ postala treća najveća politička snaga sa 27,82 odsto osvojenih glasova. Kada je reč o kandidatima „MFG“ za gradonačelnike nitijedan od 22 kandidata nije uspeo da dobije većinu ili uđe u drugi krug izbora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here