pixabay.com

Politika nemačke vlade prema EU, tokom epidemije koronavirusa, nanela je veliku štetu, a najgora je bila zabrana izvoza medicinske opreme, smatra Aleksander Graf Lambsdorf iz Slobodarske partije Nemačke (FDP).

Lambsdorf je, u izjavi “Augsburger Algemajne”, kazao da je vlada doživela neuspeh na spoljnopolitičkom planu i da je delovanje Berlina dugo sprečilo zajedničko evropsko delovanje u ovoj krizi.

– Evropska politika vlade je u korona krizi nanela veću štetu nego što Berlin može da sagleda, jer su trenutno sve zemlje usled posledica pandemije skoncentrisane na sopstvenu državu – istakao je on.

Prema njegovim rečima, najgora odluka bila je zabrana izvoza medicinske opreme od 4. marta u trenutku kada je u Lombardiji ogromnom broju ljudi bila potrebna pomoć.

– Nemačka je tom zabranom izvoza, i neusaglašenim zatvaranjem granica izazvala lančanu reakciju, koja je vodila ka tome da je svako pokušao sam da se snađe – objasnio je zamenik šef poslaničkog kluba FDP u Bundestagu.

Ukazao je da je, kada su u Bergamu vojni kamioni prevozoli mrtve Berlin rekao “ne dajemo ništa”.

– To je bio zastrašujući poraz nemačke vlade, koji je izazvao ogromno razočarenje u Italiji. Tek nakon što je Evropska komisija intervenisala ponovo su zemlje počele da jedne drugima pomažu – konstatovao je on.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here