Pixabay.com

Kriminalni klanovi sa prostora bivše Jugoslavije postaju sve značajniji trgovci drogom i međusobno odlično sarađuju, pa su ih u novom izveštaju Evropskog centra za praćenje droga i Evropola prozvali i “Balkanski kartel”, piše beogradska “Politika”.

List navodi da se Srbija pominje u delu izveštaja koji se bavi trgovinom kokaina u kontekstu da ozbiljni igrači na tom tržištu osim tradicionalnih glavnih aktera, sasvim sigurno postaju i zemlje albanskog govornog područja i Srbija.

“Balkanski kartel”, kako se navodi, čine kriminalne grupe s prostora bivše Jugoslavije, a najzastupljeniji su Srbi, Hrvati i Crnogorci, koji odlično sarađuju međusobno, ali i sa komšijama Albancima, Bugarima, Italijanima.

U izveštaju je naglašeno i da je “Balkanski kartel” razvio poseban tip poslovanja koji podrazumeva da nekoliko dilerskih mreža iz više država zajednički investira u velike pošiljke kokaina iz Latinske Amerike.

U izveštaju se napominje i da su svi lokalni pripadnici organizovanih kriminalnih grupa postali sposobni da sami obavljaju nabavljanje, krijumčarenje i distribuiranje droge iz zemalja Latinske Amerike do krajnjeg odredišta – najčešće EU.

Heroin stiže sa istoka, pa preko Kosova ide ka EU

Srbija se pominje i kao važna na balkanskoj ruti kretanja droge koja počinje u Turskoj.

Pozivajući se na podatke iz MUP-a Srbije, “Politika” navodi da je u protekle dve godine u Srbiji zaplenjeno više od 10 tona droge, prošle četiri, a ove više od šest, što 2019. čini rekordnom po plenidbi narkotika od kada se vodi statistika.

U tekstu pod nazivom “Srbija je puna malih Eskobara”, kao najveći narko dileri kokaina navode se Darko Šarić, zvani balkanski El Čapo, i Radosav Cvijović, koga mnogi nazivaju novosadski Eskobar.

Sagovornik “Politike” iz policije Srbije rekao je da je ta droga najverovatnije pakovana na području Kosova i Metohije, a dobavljači iz Srbije dobili su svoje žigove ili znakove.

Za razliku od kokaina, koji dolazi iz Latinske Amerike, heroin dolazi sa istoka – uglavnom iz Avganistana, a u manjoj meri iz Pakistana, Irana, istočne Turske i zemalja srednje Azije.

List piše da glavne švercerske rute heroina ka zemljama EU, vode preko Turske, Bugarske, Albanije, a kada stigne na Kosovo i Metohiju, narko-klanovi ga u magacinima pakuju u manje količine i zatim transportuju kopnenim putem.

U tekstu se napominje da je heroin najopasnija droga koja izaziva najveću zavisnost i odnosi najviše žrtava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here