Poljaci danas slave Teslu kao da je njihov!

0

Danas se nose Teslini brkovi
 

"Nepravedno je što se o tako svestranom pronalazaču malo zna. Zato, povodom njegovog rođendana pozivamo sve na Tesline dane ovog vikenda", pozvala je posredstvom medija Poljake u Centar nauke Kopernik portparol Katažina Novicka.

 

U Koperniku su smislili i specijalne "strujne brkove" od papira slične onima koje je nosio, kako su podsetili genijalni pronalazač srpskog porekla iza koga je ostalo preko 120 pronalazaka i otkrića.

 

Teslini brkovi od papira mogu da se skinu sa sajta centra Kopernik koji zove sve da stave te brkove, slikaju se i pošalju centru fotografiju i tako pokažu da znaju ko je Tesla a ne da samo pomisle na fabriku automobila ili marku starog magnotefona u Poljskoj.

 

Teslini dani u Varšavi osmišljeni su tako da svako i sve generacije nađu nešto interesantno za sebe. Poljski popularizotari nauke žele da podsete da prvi model Nikole Tesle datira iz vremena kada mu je bilo tek pet godina, tako da su mladim budućim inženjerima ponudili da tokom Teslinih dana bezbedno obavljaju eksperimente sa strujom.

 

 

Pored holografa Teslinih mašina Varšavljani u Tesline dane mogu da crtaju i pišu strujom, programiraju jednostavne robote, takmiče se u upravljanju robotima, u Biološkoj laboratoriji električnim impulsima da pokreću rukama i nogama odabrane osobe, uključe se u trku raznih modela na daljinsko upravljanje, kao podsećanje da je prvi na svetu daljinski upravljač smislio upravo Nikola Tesla.

 

U Teatru visokog napona u Centru biće Tesli u čast prikazan spektakl "Elektroni u akciji" u kome je glavni glumac slavni Teslin transformator. Ljubitelji muzike uživaće u koncertu grupe "Dozvoljeni svi zvuci na testerama, električnim čekićima, bušilicama i transformatoru", uz laserske svetlosne efekte.

 

Varšavski centar za popularizaciju nauke, nazvan po slavnom poljskom astronomu, otvoren je svečano u novembru 2010. godine. Ubrzo je stekao ogromnu poplarnost i postao mesto koje redovno i rado posećuju Varšavljani i domaći i strani posetioci poljske prestonice. Već prva godina donela je Centru preko milion posetilaca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here