Poljaci odaju poštu Lehu Kačinskom

0

Građani Poljske odaju poštu žrtvama avionske nesreće kod Smolenska, u kojoj su u subotu poginuli predsednik Leh Kačinski, njegova supruga i veliki broj zvaničnika. U Poljskoj je proglašena sedmodnevna žalost, a državnici su saopštili da će Kačinski biti sahranjen u subotu.

 

Dvominutno ćutanje u znak odavanja pošte žrtvama jučerašnje avionske nesreće u kojoj su poginuli poljski predsednik Leh Kačinski, njegova supruga i veliki broj zvaničnika te zemlje, najavljeno je skoro jednominutnim zavijanjem sirena i crkvenim zvonima, javile su svetske novinske agencije. 

Prostor ispred zgrade parlamenta u Varšavi bio je ispunjen ljudima sa upaljenim svećama, među okupljenima su bili i članovi vlade premijera Donalda Tuska i poslanici.
 

 
Građani su se okupili i ispred predsedničke palate, u istorijskom centru Varšave koji je bio zatvoren za saobraćaj i gde se ruže i upaljene sveće polažu od trenutka kada se saznalo za nesreću.

Oni koji su se u podne zatekli u kolima, isključili su motore i izašli iz vozila. Autobusi i tramvaji su se takođe zaustavili.

Posmrtni ostaci predsednika Kačinjskog su, u međuvremenu, u 14.30 časova po srednjoevropskom vremenu preneti su u Varšavu.

Na aerodromu telo su dočekali članovi porodice poginulog predsednika i predstavnici najviših državnih vlasti.

Telo pokojnog predsednika biće izloženo u javnosti kako bi ljudi mogli i pojedinačno da mu iskažu poštovanje.

 

Poljaci, širom zemlje, paljenjem sveća i polaganjem cveća na trgovima, odaju poštu poginulima u avionskoj nesreći kod Smolenska, na zapadu Rusije, u kojoj je poginulo je 96-oro ljudi. Povodom tragedije i u Rusiji je danas dan žalosti.

 

Evropska unija odlučila je da u ponedeljak bude dan žalosti u Briselu.

 

Premijer Poljske Donald Tusk, sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, posetio je, kasno sinoć, mesto nesreće aviona Tupoljev-154 i položio cveće.
Tusk je obavešten o toku istrage i postupcima identifikacije tela. 

Telo predsednika Kačinjskog biće prebačeno direktno u Varšavu sa mesta avionske nesreće, javila je RIA Novosti.

 

Pozivajući se na neimenovane izvore vlade u Smolensku, agencija navodi da su tela ostalih žrtava prebačena većinom u Moskvu na identifikaciju, ali izuzetak će biti napravljen u slučaju nastradalog predsjednika Poljske.

 

 U Smolensk je stigao i brat blizanac poginulog predsednika Leha Kačinjskog, Jaroslav, za koga se prvobitno mislilo da se nalazi među putnicima predsedničkog aviona. On je sinoć identifikovao telo poginulog lidera Poljske, a odmah posle toga otišao je za Varšavu, navela je agencija PAP.

"Moramo zajedno da uradimo sve što možemo i utvrdimo razloge ove tragedije u najkraćem mogućem roku. To je najpreči zadatak, a drugi je da pomognemo rođacima poginulih", rekao je ruski premijer Vladimir Putin.

Putin obratio je izrazio najdublje saučešće i obećao da će državna komisija, koju predvodi, u istrazi uzroka nesreće učiniti sve da pomogne porodicama žrtava koje već stižu u Moskvu.

 

"To je pre svega tragedija poljskog naroda, ali i naša tragedija. Saosećamo sa vama. U ime ruske vlade izražavam najdublje saučešće Poljskoj i svima Poljacima", rekao je Putin.

 

Ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu rekao je u Smolensku da su locirana sva tela putnika. Kao mogući razlozi pada aviona navode se loši vremenski uslovi, ljudski faktor i kvar na avionu.

Šef istražnog komiteta pri Državnom tužilaštvu Rusije Aleksandar Bastrikin potvrdio je da posada aviona nije poslušala preporuke kontrole leta da ne sleti na aerodrom u Smolensku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here