Poljaci platili 62.500 evra za “savršen” govor Šikorskog!

0

Beta/AP/V. M.
Lepu "tezgu" namestio poznaniku: Bivši šef diplomatije Radoslav Šikorski
 

U proseku 4.750 evra po govoru nije plaćano za prevod, već poznaniku Šikorskog, nekadašnjem britanskom ambasadoru u Varšavi Čarlsu Krofordu za to da proveri da li je prevod zaista u duhu engleskog jezika.

Ministarstvo inostranih poslova potvrdilo je nedeljniku da je anagažovalo Kroforda kao konsultanta za 14 govora Šikorskog u periodu od 2010. do 2014. godine i da je plaćalo u proseku preko 4.700 evra po govoru.

"Kroford je bio konsultant samo za govore ministra na engleskom jeziku. Njegove obaveze su bile editorske, ispravke grešaka u prevodu sa poljskog na engleski jezik", odgovorio je redakciji Vprosta poljski MIP.

Šikorski je inače u MIP-u imao stalno zaposlenog prevodioca i editora govora na engleskom jeziku, ćerku tadašnjeg ministra finansija Jaceka Rostovskog.

Kroford je kao britanski ambasador boravio u Varšavi od 2003. do 2007. godine a zatim je napustio britansku diplomatiju i osnovao konsalting agenciju i sada se bavi konsaltingom u javnim obraćanjima i govorima.

Skupo plaćeni konsultant sadašnjeg predsednika Sejma poljskog parlamenta, Šikorskog, trenutno promoviše svoju knjigu "Pisanje govora za lidere. Govori koji će naterati publiku da traži još".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here