Pošto je besparica prizemljila slovenačkog prevoznika “Adriju Ervejz”, svetskim prvacima upomoć pritekla država da ih pravovremeno prebaci za polufinale Evropskog prvenstva sa Slovenijom (četvrtak, 20.30 časova).

Poljaci su s 3:0 u osmini finala savladali Špance, a u četvrtfinalu Nemce, vicešampione pre dve godine. Oba meča su igrana u Apeldornu u Holandiji, a kada je s amsterdamskog aerodroma trebalo da polete za Ljubljanu, dočekalo ih je neprijatno iznenađenje. Let “Adrija Ervejza” je bio otkazan.

Svetski prvaci, razume se, odmah su se obratili organizatorima Evropskog šampionata, ali su od njih ljubazno mogli da dobiju samo prenoćište u hotelu. Sva mesta ka Ljubljani u drugim avioprevoznicima su bila popunjena.

Belgijanac Vital Hejnen (50), selektor Poljske, s kojom je i uzeo zlato na mundijalu lane, čudom se čudio kako je moglo da se uđe u priču sa slovenačkom kompanijom ako se već znalo da je ona na ivici propasti. Tada, u skoro bezizlaznoj situaciji, upomoć je pritekla država. U Amsterdam je poslat avion koji koristi predsednik poljske vlade Mateuš Moravjecki.

– Mi smo uvek sa svojim odbojkašima, ne samo kada postižu vrhunske rezultate nego i kada im je nužna pomoć i podrška. Veoma sam srećan što smo im se našli. Oni donose celoj zemlji, svom našem narodu veliku radost. Nadam se da će tako ponovo biti – glasilo je saopštenje premijera odmah posle sednice vlade.

Hejnen je već obećao da će medalju, ma koja bila, da pokloni Moravjeckom.

U drugom polufinalu, u petak (21 čas), sastaju se Francuska i Srbija. Njihov duel je u pariskom Bersiju, gde su i meč za treće mesto u subotu (18) i finale u nedelju (17.30).

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here