Poljacima baš odgovaraju sankcije Rusiji

0

lifebridgeblogs.org
Deo poljoprivredne proizvodnje u Poljskoj ostao je na domaćem tržištu, što je Poljacima prvi put pojeftinilo božičnu trpezu. Eto sreće, eto radosti
 

"Povećana ponuda na tržištu namirnica plod je političke situacije u Evropi i embarga na izvoz u Rusiju. Rusi su prestali da kupuju od nas namirnice i neke druge proizvode i oni ostaju u  zemlji", kazao je poljskoj televiziji TVP direktor poljske Organizacije trgovine i distribucije Andžej Falinjski.

On je dodao da su se proizvođači i u Evropi i u Poljskoj orijentisali na domaće tržište zato što je izvoz znatno usporen a ta proizvodnja ne može tek tako da se zaustavi.

"Godinama smo bili svedoci rasta cena namirnica a taj skok je dolazio u vreme praznika, kada su trgovci nastojali da steknu dodatnu dobit preko povećane potražnje. Ove godine je suprotno. Zahvaljujući mnoštvu promocija i deflaciji poslednjih pet meseci, Poljaci će za praznike potrošiti manje, bar na namirnice", kazao je direktor Poljske federacije proizvođača namirnica Andžej Gantner.

Prema prazničnim anketama, Poljaci su za predstojeći Božić izdvojili u proseku oko 290 evra, što je za 13 odsto više nego prethodne godine. Da bi zaradili tu sumu ove godine su morali da  rade u proseku nedelju dana, što je za dva dana manje nego 2013.

Nedelju dana za božićne troškove radili su trgovci, vozači kamiona ili knjigovođe, dok su sudijama u Poljskoj bila dovoljna tri dana.

Oni imućniji, s mesečnim primanjima većim od 2.500 evra, za te prosečne božićne troškove morali su da rade svega nekoliko sati, prema računici poljske televizije.

Većina Poljaka, njih 42 odsto, naći će pod novogodišnjom jelkom knjige, 38 odsto gotovinu, a treći najpopularniji poklon su kozmetika i parfemi koje će za praznike dobiti 27 odsto Poljaka.

Sami Poljaci bi kao božićni poklon najradije birali gotovinu, zatim laptop, tablet i kozmetiku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here