Printscreen/youtube
Dmitrij Poljanski

Dokumenti koje je ruska vojska pronašla tokom specijalne operacije u Ukrajini ukazuju na to da su postojali konkretni planovi za izvođenje napada na Rusiju sa ukrajinske teritorije, izjavio je prvi zamenik predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

– Mogu da kažem da je očigledno da se sada kod nas vodi proksi rat. NATO vodi proksi rat protiv Rusije, a ne obrnuto – rekao je Poljanski za televiziju “Skaj njuz”.

To je, kako kaže, realnost sa kojom se suočavamo.

– Dokumenti koje smo otkrili, dokazi koje smo dobili na početku naše specijalne vojne operacije, potpuno jasno ukazuju na to da su postojali konkretni planovi za napade na Rusiju sa teritorije Ukrajine, a postojali su i konkretni planovi izvođenja napada na Donbas – naglasio je Poljanski.

Prema njegovim rečima, na to ukazuju i dokumenti koji je ruska strana dobila od ukrajinskih generala.

Time je Rusija zadala neku vrstu preventivnog udara, zaključio je on.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin je, obraćajući se učesnicima Parade pobede koja je održana na Crvenom trgu u Moskvi povodom 77. godišnjice Pobede u Velikom otadžbinskom ratu, poručio da je Rusija unapred pružila otpor agresiji i da je to bila jedina ispravna odluka.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti “zahtevaju odlučnu i hitnu akciju”, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.

Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here