TANJUG/(AP Photo/Evan Vucci)
Andžej Duda i Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će Poljska izgraditi objekte za smeštaj američkih trupa u okviru upravo potpisanog sporazuma.

Bela kuća je saopštila da su Tramp i poljski predsednik Andžej Duda potpisali Zajedničku deklaraciju o vojnoj saradnji.

– Potpisujemo Zajedničku deklaraciju o poboljšanju odbrambene saradnje Poljske i Sjedinjenih Američkih Država. Imamo odlične odnose sa Poljskom – rekao je Tramp.

– Sarađivaćemo u različitim vojnim oblastima – dodao je Tramp.

– Verovatno ćemo premeštati vojsku iz drugih mesta u Evropi, umesto da šaljemo tamo nove (trupe) – rekao je on.

On je istakao i da planovi o američkom vojnom prisustvu u Poljskoj nisu povezani sa Rusijom.

Prošlog meseca su se Sjedinjene Američke Države i Poljska dogovorile o šest lokacija za raspoređivanje američkih trupa u ovoj evropskoj zemlji.

Poznanj je određen kao mesto sedišta divizijske komande i grupe za podršku američkih kopnenih snaga. Dravsko-Pomorsk postaće glavni štab centra za obuku za borbenu primenu oružanih snaga Poljske i Sjedinjenih Američkih Država. U selu Vroclav-Strahovice biće smešten štab transportne vazduhoplovne baze američkih Oružanih snaga.

Takođe se dodaje da će štab eskadrile američkih bespilotnih letelica biti smešten u Lasku. Planira se da se u Povidzeu razmesti štab vazduhoplovne borbene brigade, bataljona za logističku podršku i objekata snaga za specijalne namene. U Lubljinecu će biti smešten još jedan objekat specijalnih snaga.

Planirano je da deklaracija o vojnoj saradnji bude potpisana u Varšavi za vreme Trampove posete od 31. avgusta do 2. septembra, ali je američki lider odložio posetu Poljskoj. Zbog odlaganja Trampove posete, Poljska i Sjedinjene Američke Države su odložile potpisivanje deklaracije o vojnoj saradnji, a koja se odnosi na realizaciju prethodnih sporazuma koji se, između ostalog, odnose na jačanje američkog vojnog prisustva.

Pre toga su Varšava i Vašington potpisali sporazum koji će omogućiti Sjedinjenim Američkim Državama da povećaju svoje vojno prisustvo u Poljskoj za hiljadu trupa, uz dodatnih 4.500 prisutnih u okviru sporazuma NATO-a.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here