Poljska: Premijerka odbija ponavljanje izbora

0

Eva Kopač: Nemojmo da mešamo nesposobnost komisije i lažiranje izbora
 

 

Ponavljanje izbora zahteva opozicija i demonstranti na ulicama Varšave i Krakova koji su čak sinoć pokušali da okupiraju sedište Državne izborne komisije u poljskoj prestonici.

 

Poljska policija uhapsila je 12 nacionalista koji su sinoć upali u sedište Državne izborne komisije u Varšavi i pokušali da ga okupiraju dok komisija ne podnese ostavku a izbori ne budu ponovljeni.

"Samo oni koji ne znaju zakone mogu da proglase takvu jeres. Niko ne brani Državnu izbornu komisiju ali nemojmo da mešamo nesposobnost komisije i lažiranje izbora. Ne mogu političari da odlučuju o tome da li su izbori bili pošteni. O tome odlučuje nadležni sud", kazala je danas poljskom Radiju ZET premijerka.

 

Eva Kopač optužila je verovatnog pobednika izbora, opozicionu stranku Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog, da traži ponavljanje izbora zato što je pobedila samo aritmetički a nije u stanju da sastavi ni sa kim u regionima koaliciju a lidera opozicione levice, bivšeg premijera Lešeka Milera da je ušao sa
Kačinjskim u ezgotičnu verbalnu koaliciju za ponavljanje izbora, jer je nezadovoljan ishodom.

 

Zbog skandala i potpunog haosa u Poljskoj izborne komisije nisu čitavih pet dana od izbora 16. novembra u stanju da ni ručno prebroje glasove sa izbora za gradonačelnike i predsednike opština i odbornike lokalnih skupština.

 

Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski otkazao je planiranu posetu Japanu, saopštila je danas njegova kancelarija. Komorovski je još sredinom sedmice nastojao da smiri strasti i ubeđivao Poljake da neće biti problema da se glasovi prebroje ručno kao što se to radilo decenijama.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here