Poljska tuži Rusiju zbog propalih jabuka

0

Jabuke ne mogu da čekaju da se EU diplomate vrate sa odmora
 

"Smatramo da je Rusija, i kada je reč o embargu protiv Poljske i protiv Evropske unije, prekršila sve norme međunarodnog prava. Nismo mogli ranije da reagujemo zato što smo imali samo informacije iz medija. Tek u sredu (6. avgusta), je sanitarnoj inspekciji stiglo prvo zvanično pismo iz Rusije", kazao je Savicki.

 

On je najavio da će se na zabranu uvoza agroproizvoda u Rusiju žaliti i Evropska komisija. Ocenio da je Rusija novim jednogodišnjim embargom prekršila toliko pravila svetske trgovine da joj treba zapretiti isključenjem iz STO.

 

"Mene ne interesuje Rusija, iako vidim da je spremna na duži trgovinski rat. Više me interesuje evropska solidarnost. Ne mogu da zamislim da se Rusiji dopusti da bira proizvode koji su joj potrebni ili koji utiču na njenu inflaciju i da ublažava restrikcije za te proizvode. Ne možemo da dozvolimo takvo poigravanje sa Evropom", kazao je poljski ministar poljoprivrede.

 

Marek Savicki istakao je da je sada najvažnija zajednička evropska reakcija i kompenzacija za gubitke evropskih poljoprivrednika, a Poljska insistira na vanrednom sastanku ministara za poljoprivredu i ribolov zemalja članica EU.

 

"Potezi Rusija znače da godišnji odmori činovnika u Briselu moraju da se prekinu. Ni mleko koje propada, ni paprike koje venu neobrane, ne mogu da čekaju oktobar. Najvažnije je da Unija postane svesna da su prošla vremena kada se strepelo da li će da kinu gospodin Putin ili Medvedev. Nedopustivo je da Rusija bira da će od Nemaca uzeti svinjetinu, od Francuza mlečne proizvode, a iz Španije govedinu. Moramo da reagujemo solidarno", rekao je Savicki.

 

Poljska, po rečima ministra, godišnje proizvede hrane u vrednosti od 60 milijardi evra, od toga 20 milijardi ide u izvoz, a u Rusiju svega 1,3 milijarde evra, znači svega dva odsto poljske godišnje proizvodnje.

 

"Rusko tržište nije pupak sveta. EU i SAD mogu sebi da dozvole da izvoze hranu u treće zemlje, zaobilazeći rusko tržište. A ako ne mnogu da prodaju, onda da poklone te namirnice ljudima u Africi i Aziji kojima su potrebne", kazao je Savicki.

 

Poljska će tražiti od Brisela da se povećaju dotacije za izvoz agro proizvoda i prošire sa mesa i mleka i na voće i povrće, a takođe i da se iz zajedničke kase sufinansira povlačenje kvarljivih namirnica sa tržišta.

 

"Smatram da Unija može sebi da dozvoli to da povuče te namirnice sa tržista, a poljoprivrednicima plati za proizvodnju", kazao je Savicki.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here