Poljski biskup: Holokaust je propaganda

0

 

Biskup Tadeuš Pieronek

 

Poljski biskup, blizak saradnik pokojnog pape Jovana Pavla II, izjavio je na jednoj internet stranici tradicionalnih italijanskih katolika da je “holokaust jevrejska izmišljotina”, i to dva dana uoči 65. godišnjice oslobađenja logoraša iz koncentracionog logora Aušvic.

“Iako je nepobitno da su većina žrtava u koncentracionim logorima bili jevreji, bilo je i Roma, Poljaka, Italijana”, rekao je monsinjor Tadeuš Pieronek na stranici Pontifex.roma.it.

“Zato se ta tragedija ne sme svojatati u propagandne svrhe”, dodao je 75-godišnji biskup tvrdeći da “nije istorijski tačno da su u koncentracionim logorima stradali samo Jevreji”.

“Bilo je puno Poljaka, ali se ta činjenica danas prećutkuje”, dodao je Pieronek.
Logor Aušvic-Birkenau, podignut 1940. na jugu okupirane Poljske, simbol je strahota Drugog svetskog rata i holokausta jer je u njemu pobijeno 1,1 miliona ljudi, među kojima milion Jevreja.

“O Jevrejima se dobro piše u medijima zato što iza sebe imaju mnogo novca, moćnu vlast i bezuslovnu potporu Sjedinjenih Država, što podstiče stanovitu aroganciju koja je nepodnošljiva”, rekao je biskup i upozorio da država Izrael tretira Palestince kao životinje. On je rekao da su ovom arapskom narodu ugrožena osnovna ljudska prava.

“Sve ovo ne može izbrisati sramotu koncentracionih logora i nakaradnost nacizma”, napomenuo je biskup.

Njegove izjave su se pojavile pošto su se nedavno zategle veze između Katoličke crkve i jevrejskih zajednice posle odluke pape Benedikta XVI da nastavi proces beatifikacije Pija XII, pape kojeg kritikuju zbog ćutnje za vreme holokausta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here