Tanjug/AP

Evropa povećava kupovinu ruskog tečnog gasa da bi popunila deficit izazvan suštinskim ograničenjem količine tog energenta koja stiže cevovodima “Gasproma”. Rusija zauzima četvrto mesto po izvozu tečnog gasa u Evropu, a eksperti upozoravaju da bi kontinent mogao ponovo da padne u zamku davanjem Moskvi instrumenta za političku ucenu.

Poljski portal “Interia” navodi da je od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini velika pažnja posvećena zavisnosti Evrope od ruskog gasa koji se na Zapad isporučuje cevovodima, ali se manje govori o kupovini tečnog gasa.

Rusija je, kako navodi list, četvrti izvoznik tečnog gasa na svetu: 2021. godine isporučila je morskim putem 40 milijardi kubnih metara tog energenta, a ove godine oko 78 odsto tečnog gasa iz Rusije je dostavljeno zemljama koje su uvele sve moguće sankcije Moskvi.

Saradnici Kolumbijskog univerziteta upozoravaju da dalja zavisnost Evrope od isporuka tečnog gasa iz Rusije predstavlja rizik od korišćenja energetskog snabdevanja kao instrumenta za političku ucenu.

Ana Sofi Korbo i Dijego Rivera Rivota s Kolumbijskog univerziteta naglašavaju da su posle početka specijalne vojne operacije u Ukrajini samo Litvanija i Velika Britanija prekinule uvoz tečnog gasa iz Rusije.

Istovremeno, Francuska je povećala kupovinu tečnog gasa iz Rusije za pet milijardi kubnih metara, a u manjim količinama uvoz tog energenta iz Rusije povećale su i Španija, Belgija i Holdandija.

Izvan granica Evrope najviše tečnog gasa Rusija izvozi u severoistočnu Aziju, odnosno u Kinu, Južnu Koreju i Tajvan, koji imaju dugoročne ugovore s ruskim isporučiocima tečnog gasa.

Za prvih osam meseci ove godine Kina je povećala uvoz tečnog gasa iz Rusije za 13 odsto, a Tajvan za četiri odsto. Narudžbine iz Južne Koreje su smanjene za 16 odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here