pixabay

Međunarodni praznik rada, 1. maj, sindikati u Srbiji obeležiće danas okupljanjem na trgovima, a iz Saveza samostalnih sindikata najavljuju da će, posle okupljanja na glavnom leskovačkom trgu, otići ispred tamošnje fabrike Jura.

Juru su odabrali jer je ona, kako tvrde, paradigma nepoštovanja radničkih i sindikalnih prava.

Ovogodišnji slogan Saveza samostalnih sindikata Srbije je “Naš je stav poštujte Ustav”, pa će u skladu sa tim predstavnicima Jure, osim Zakona o radu, uručiti i Ustav Srbije.

U prvomajskom proglasu, ova centrala između ostalog navodi da će radnici poštovati poslodavce i političke elite onoliko koliko i oni njih, te da će interes za pristojnom platom ceniti, kako kažu, ni više ni manje od interesa za profitom i stabilnom ekonomijom.

U skladu sa svojim sloganom “Opasulji se, organizuj se u sindikat”, UGS Nezavisnost će u podne na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, građanima, uz deljenje porcija pasulja, objašnjavati neophodnost sindikalnog organizovanja i deliti sindikalni propagandni materijal.

Sindikalni materijal deliće i aktivisti Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata u nekoliko gradova Srbije.

Ovaj sindikat u prvomajskom proglasu naglašava da će se posebno boriti za isplatu propisane minimalne cena rada, da zaposleni u javnom sektoru dobiju regres i topli obrok, te da se zaposlenima koji su radili i rade u kovid bolnicama prizna beneficirani radni staž.

Međunarodni praznik rada obeležava se u znak sećanja na dan kada su radnici u Čikagu 1886. godine štrajkovima i protestima krenuli u borbu za osmočasovno radno vreme.

Tri godine kasnije na prvom kongresu Druge internacionale doneta je odluka da se sledeće godine velikom manifestacijom proslave događaji od 1. maja 1886, a na drugom kongresu Radničke internacionale je odlučeno da se od 1890. godine 1. maja po celom svetu održe radničke demonstracije i štrajkovi.

1 COMMENT

  1. Zakon postoji, ali postoji i ucena poslodavca. Mnogi rade i vise od 8 sati i niko im ne placa, mnogi rade i praznike i niko im ne placa, ucenjuju se na svim nivoima, ko sme da se buni i da zbog bune dobije otkaz, sta ce radnik do sledeceg posla sa cime da hrani porodicu to poslodavci znaju i time ucenjuju. Inspekcije i pojedi poslodavci su povezani ko creva, sto kaze nas narod vrana vrani oci nevadi iz malo podmazivanja sa eurima eto regularan izvestaj da je poslodavac sve ispostovao. Ma ljudi svi to vidite o cemu da vam ja pricam. Ovo sto pisem jedino poslodavcima ne odgovara, pa ce mnogi da negativno komentarisu moj komentar uz cinizam.
    PS: Ovo vazi i za pojedine drzavne institucije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here