EPA
Bahmut

Proruski separatisti iz samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) tvrde da su ušli u grad Bahmut, koji se nalazi u središtu Donjecke oblasti. Ukrajinska vojska nije želela da potvrdi ove navode, ali ističu da je nekoliko ljudi stradalo prilikom granatiranja Bahmuta.

Osvajanjem Bahmuta ruske trupe uspostavile bi kontrolu nad još jednim gradom u Donjeckoj regiji, što znači da bi uskoro i čitav Donbas mogao da padne pod kontrolu Rusije.

Portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin rekao je da su u Bahmut ušle snage Donjecke narodne republike. Prema njegovim rečima, u industrijskoj zoni grada vode se žestoke borbe za prevlast, ali je vojska DNR potpuno opkolila grad.

– Pripadnici ukrajinskih snaga imaće izbor – ili da polože oružje, ili da poginu – upozorio je Basurin.

Ukrajinci nisu komentarisali ulazak snaga DNR u Bahmut, ali jesu potvrdili da je Rusija granatirala grad. Tom prilikom, najmanje šest osoba je poginulo, a tri su povređene.

“Rusi su granatirali grad iz višecevnih raketnih bacača, pogodivši stambeni deo. Prema prvim informacijama, oštećeno je 12 stambenih zgrada, a četiri su u plamenu”, napisao je na Telegramu guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko.

Pored poruke, Kirilenko je preneo fotografije na kojima se vide vatrogasci koji pokušavaju da gase požare.

Žestoke borbe

Teške borbe zabeležene su u gradovima na prvoj liniji ukrajinske istočne regije Donjeck dok su ruske trupe pokrenule napade kako bi pokušale da prošire svoju kontrolu nad Donbasom. Kijev je rekao da njegove trupe pružaju žestok otpor i uglavnom drže liniju.

Bahmut je i ranije bio na meri Rusa, prilikom žestoke ofanzive na Severodonjeck na istoku Ukrajine. Ruske snage su tada započele napade i na susedni Bahmut.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here