Naš as, branilac vimbldonskog trona, savaladao Španca Bautistu Aguta u polufinalu sa 6:2, 4:6, 6:3, 6:2.

Samo teniseri znaju kako im srce poigrava dok, nemajući pomoći ni od kuda, strepe, a i publika s njima, hoće li udarac u prelomnom poenu da završi u polju ili će da im se na glavu sruči ceo svet ako loptica udari u mrežu, ode u aut. U tim neizvesnim sekundama, koje traju kao večnost, jezičak se dvoumi na čiju će stranu da prevagne i briga njega kakve se teške misli roje u glavama dva iskušenika.

E, u tim momentima presuđuju i veština šampiona i srce u heroja. Zato se Novak Đoković još jednom na vimbldonskom polju pokazao milionskom auditorijumu kao div-junak. U tom poenu sedmog gema trećeg seta uporni Roberto Bautista Agut je pleo mrežu u koju je naš as trebalo da se zakoprca pa da se tako Španac vrati u igru, revanširajući se za prethodno izgubljeni gem na svoj servis.

Evo je lepotica…

Đoković prebaci, ovaj vrati, Đoković opet prebaci, ovaj opet vrati. I tako 45 puta dok se loptica nije namestila tako da ju je naš teniser iz ramena sa svoje leve strane kao tane poslao po paraleli u nebranjeno Agutovo ćoše. Umesto 4:3 i nove nade za Španca, Đoković je na taj odvažni način spasao i drugu brejk-loptu u gemu.

Šta bi bilo da je bilo drugačije, to neka Agut mota u svojoj glavi. Od 5:2 naš as je nezadrživo krenuo u šesto vimbldonsko finale. Četvorostruki osvajač braniće u nedelju od 15 časova presto ili protiv Španca Rafaela Nadala ili u duelu sa švajcarskim asom Rodžerom Federerom.

Kraj

IV set

6:2 – Agut spasao četiri meč-lopte, petu ne.

5:2 – Đoković se nije pretrgao od otpora u ovom gemu. Serviraće za pobedu.

5:1 – Pada kamen sa srca.

4:1 – Brejk! Đoković pred vratima finala.

2:1 – Evo brejka. Ono što Đoković propusti na mostu (prvi gem seta) nije na ćupriji.

0:1 – Igralo se na razliku, a Agut je na svoj servis spasao tri brejk-lopte za ostanak u životu. Na jedan njegov elegantan štop-volej, pokupljen ispod kolena, Đoković mu je odao priznanje aplauzom.

III set

6:3 – Beše onaj brejk zlata vredan, ali pogledajte dole šta je presudilo.

Evo tog podatka – 45 razmenjenih udaraca! Ovako je završeno.

5:2 – Za ovaj gem treba imati živce kao mornarske konopce. Agut je stekao dve brejk lopte (15:40), a Đoković je drugu spasao posle ko zna koliko razmena udaraca, što je led na koji Španac navlači našeg asa. Taj je poen završen Đokovićevom odvažnom bekhend paralelom u samo ćoše nebranjenog polja. S još dva poena zatim branilac trona čuva prednost.

4:2 – Najzad…Đoković uzima gem na servis protivnika. Prelomni trenutak trećeg seta?

3:2 – Bilo je 40:15 pa djus, ali Đoković je pronašao pukotinu u Agutovom polju. Gem je završio asom.

2:2 – Agut je uspostavio ravnotežu u drugom setu i sada igra svestan da je Novaka jedini savladao dva puta ove godine.

2:1 – Rezultatski dobro, energetski – fali onaj Đokovićev krik.

1:1 – Na 40:30 u Agutovom gemu, Đokovićev bekhend je otišao u aut. Prvi veći znaci nervoze našeg asa jer umalo da nastrada reket…

1:0 – Đoković mora da vrati energiju u igri ne bi li sputao Agutovo naraslo samopouzdanje. I u prethodna dva duela s njim, koja su ove godine pripala Špancu, naš as je prvi vodio u setovima, a njegov suparnik našao način da poravna, zatim i da pobedi na dva dobijena (polufinale u Dohi, osmina finala na mastersu u Majamiju).

II set

4:6 – Jeste se naš as popravio u drugom delu ovog seta, ali nije uspeo da se revanšira Agutu punom merom za izgubljeni gem na svoj servis. Završeno je po željama Španca.

4:5 – Uz povuci-potegni Đoković osvaja ovaj gem na svoj servis. Agut će servirati da izjednači u setovima.

Legendarni trener Mančester junajteda Aleks Ferguson prati meč

3:4 – Đoković, igrajući na razliku u svom gemu, koristi četvrtu priliku da ga i osvoji.

2:4 – Agutu gem bez izgubljenog poena.

2:3 – Đoković uz peripetije drži korak dok ne ugrabi priliku da nadoknadi brejk zaostatka.

Sudija starog kova iza osnovne linije privlači pažnju koliko i razvoj događaja na igralištu.

1:3 – Agutov momentum (na 40:15 završio gem asom), a Đokovićeva privremena kriza u igri.

1:2 – Španac koristi prvu od dve brejk šanse na meču. Najava kudikamo neizvesnijeg seta.

1:0 – Budući da je prvi set Đoković završio brejkom, i u drugom je prvi servirao. Do vođstva je došao bez izgubljenog poena.

I set

6:2 – Bilo je 30:15 za Aguta na njegov servis, ali je naš as do kraja odigrao i smireno i maestralno vodeći igru poenima koji su bili kao iscrtani. Još jednim brejkom priveo je kraju posao u prvom setu.

5:2 – Naš as sigurno čuva brejk prednosti. U ovom gemu imao je i dva asa.

4:2 – Ponovo se u Agutovom gemu igralo na razliku, ali Đoković opet nije stekao brejk-priliku.

Jedno bezazleno proklizavanje

Đokovićev štop-volej u šestom gemu

4:1 – I u ovom gemu na Đokovićev servis, kao i u prethodnom, bilo je 15:30, ali samo je bilo…

3:1 – Agut probija led. Igralo se na razliku.

Đoković igra 81. meč na Vimbldonu (70-10). Uđe li u finale, primaći će se Nemcu Borisu Bekeru (83), trećem na večnoj listi turnira. Vodeći švajcarski as Rodžer Federer, kome je danas u polufinalu 113. meč, i proslavljeni američki teniser Džimi Konors sa 102.

3:0 – Igralo se prvi put na razliku u Đokovićevom gemu, ali je naš teniser razvejao Agutovu nadu s dva odlučna poslednja poena.

2:0 – Dve brejk-lopte, iskorišćena prva. Gem koji može čak i da odluči sudbinu prvog seta u korist našeg asa.

1:0 – Vodeći teniser sveta deluje rešeno da ode dalje u šampionskom stilu.

Počeo je meč. Đoković, koji deveti put igra u vimbldonskom polufinalu, izabrao da prvi servira.

Uoči izazova na najčuvenijoj travi “belog sporta” povela se rasprava treba li drugoplasirani na svetskoj listi (Španac Rafael Nadal) da bude i drugi nosilac na turniru, ali Vimbldon ima nepokolebljive uzuse pa je drugi nosilac Rodžer Federer, iako je švajcarski as prvi iza Nadalovih leđa. Neupitno je bilo da će se njih dvojica svakako sresti u polufinalu ako savladaju sve prepreke do međusobnog duela.

Đokovićeva polufinala

  • 2018: Rafael Nadal (Španija, prvi na listi) 3:2 u setovima
  • 2015: Rišar Gaske (Francuska, 20) 3:0
  • 2014: Grigor Dimitrov (Bugarska, 13) 3:1
  • 2013: Huan Martin del Potro (Argentina, 8) 3:2
  • 2012: Rodžer Federer (Švajcarska, 3) 1:3
  • 2011: Žo Vilfrid Conga (Francuska, 19) 3:1
  • 2010: Tomaš Berdih (Češka, 13) 0:3
  • 2007: Rafael Nadal (Španija, 2) 1:1 predaja pri 1:4
  • Roberto Bautista Agut (Španija, 22) najlošije je plasirani rival našeg asa u vimbldonskom polufinalu

Posle onog njihovog veličanstvenog finala u šestojulski sumrak 2008. vimbldonska publika danas ima sreću da prvi put od tada svedoči o megdanu dva velika šampiona, ali ne samo to. Možda još samo danas i nikad više u polufinalu igraju sva tri titana modernog teniskog doba. Čak i kada se smatralo da su nepobedivi sve dok jedan drugog neminovno pogledaju preko mreže, događalo se da jedan među njima nagazi na minsko polje u finoj travi. Zato se na ovakav rasplet u “skeletonu” čekalo 12 godina.

Među tri pretendenta “svetog teniskog grala” se domogao Federer koji je u finalu na pet setova savladao Nadala. Đoković je otpao u polufinalu protiv Španca silom prilika jer ga je povreda prinudila na predaju meča, a slepi putnik na vimbldonskom brodu bio je Francuz Rišar Gaske. Sada se u potpalublje umuvao, sasvim zasluženo i dovitljivo kao što to slepi putnici i čine, Španac Roberto Bautista Agut, 22. na svetskoj listi.

Prilika vlada da se prvi put u finalu Vimbldona sretnu španski igrači, a da to bude megdan tenisera iz iste zemlje nije se dogodilo još od 1999, kada je Pit Sampras u američkom duelu savladao Andrea Agasija. Ali, pita se i Đoković, vodeći na listi, branilac trona, koji je najviše pretenzije i u samoj završnici nagovestio tako što je u četvrtfinalu i dotukao grogiranog Belgijanca Davida Gofena, koji je našem asu uzeo najmanje gemova (šest) od kada ovaj bije vimbldonske bitke (četvorostruki osvajač).

Đoković je, naravno, potpuni favorit protiv igrača koji ga je jedini pobedio dva puta ove godine. Agut će hteti na palubu, ali pita se i jedan od tri kapetana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here