Pomagao u više od 30.000 ubistava

0

Reuters
Logor smrti: Ulaz u Aušvic-Birkenau

Zdravstveno stanje optuženog, koji je već u poznoj starosti, dozvoljava sudski proces koji treba da počne u aprilu iduće godine, saopštio je sudski portparol Folker Kenig.

Pre 70 godina Oskar G. je stajao na rampi koncentracionog logora smrti. On je bio zadužen za prtljag novopridošlih logoraša. Državno tužilaštvo u Hanoveru ga smatra odgovornim jer je svojim aktivnostima "uništio tragove masovnog ubijanja zatvorenika".

Optuženi , koji živi u Lineburger Hajde, nikada nije osporavao da je bio u Aušvic-Birkenauu i, kako je sam naveo, da je na rampi "nadgledao kofere".

Ko je čovek koji bi mogao da bude i poslednji u naci-procesima? Oskar G. je rođen 1921. godine u Nienburgu i kratko po preuzimanju vlasti nacionalsocijalista pristupa hitlerovskoj omladini, a sa 18 godina postaje član NSDAP-a. Godinu dana kasnije se dobrovoljno prijavio u SS jedinice. U jesen 1942. godine premešten je u Aušvic, gde ga je zatvorska uprava postavila u "devizno odeljenje".

Njegov zadatak je bio da uzima novac ubijenih Jevreja, prebroji ga i pošalje za Berlin, a ponekad je stajao i na rampi kada bi dolazio voz sa novim logorašima.

Optužnica se odnosi na period od 16. maja do 11. jula 1944. godine, kada je stiglo 137 vozova iz Mađarske sa 425.000 ljudi.

Državno tužilaštvo smatra da je najmanje 30.000 njih ubijeno u gasnim komorama, a sve to je bilo poznato Oskaru G. Svojim delovanjem on je "naci-režimu pribavio ekonomsku korist i podržao sistematsko ubijanje logoraša", kaže se u optužnici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here