Pomama izgradnje hramova na Balkanu (5): Kršteni soliteri

0

Pogled sa žičare na Milenijumski krst u Skoplju, koji je "simbol odbrane teritorije koja pripada hrišćanima"
 

Prostom matematikom može se izračunati da na svakog 831 stanovnika dolazi po jedna crkva ili džamija, a budući da u Makedoniji nema toliko puno vernika, ispada da se glavna svrha ovoliko velikog broja verskih objekata kreće po liniji etničkog deljenja.

– Oni predstavljaju markere teritorije koju su osvojili etnički definisane političke partije. Za njih, religiozni objekti odavno nisu hramovi vere, već alatke za ostvarivanje i manifestaciju političke moći i homogenizaciju po verskoj osnovi – smatra profesor Cane Mojanovski, bivši predsednik vladine Komisije za odnose sa verskim zajednicama i religioznim grupama.
 

Većina i manjine

Prema poslednjem popisu stanovništva u Makedoniji 2011. godine, versku strukturu čine 61% pravoslavnih, 36% muslimana i 3% ostalih, a prema nacionalnosti najviše ima Makedonaca (64%), zatim Albanaca (26%), Srba (1,5%), Bošnjaka (1%).

– Muslimani osvajaju teritoriju i obeležavaju je sa verskim objektima i tamo gde realno nemaju stanovništvo i vernike. Kao odgovor mi gradimo crkve, postavljamo krstove, čuvamo i branimo našu teritoriju od osvajača – kaže otac Boban Mitevski, profesor Bogoslovskog fakulteta u Skoplju i šef kabineta poglavara MPC, arhiepiskopa Stefana.

Jedan od najočitijih primera otvorenog poziva za religioznu podelu je postavljanje 51-metarskog krsta ispred tri visokospratnice. Krst je ekspresno podignut na inicijativu takozvanog Svetskog makedonskog kongresa da bi se odvratili muslimani da u tim zgradama kupuju stanove.

– Krst je legitimacija Makedonaca i imaju pravo da sa njim obeleže svoj etnički prostor – rekao je Todor Petrov, predsednik SMK, na svečanosti povodom početka izgradnje krsta.

I za Makedonsku pravoslavnu crkvu ogromni krst u naselju Aerodrom je simbol odbrane teritorije koja pripada hrišćanima.

 

Pomama izgradnje hramova na Balkanu:

1. Bitka neba za vlast na zemlji

2. Crkve pune samo za Uskrs

3. Palate s pogledom na bedu

4. Firma sa torbama punim para

 

K  R  A  J

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here