EPA/VALDRIN XHEMAJ

Špend Mađuni u sredu je podneo ostavku na mesto šefa Kosovske obaveštajne agencije (KIA), ostavivši jednu od najvažnijih bezbednosnih institucija bez lidera. Prema Zakonu o KIA, predsednik Kosova i premijer moraju da imenuju novog šefa KIA u roku od 20 dana, nakon što ova funkcija bude upražnjena.

Ehat Miftaraj sa Kosovskog instituta pravde kaže da ni na koji način predsednik Kosova Hašim Tači i odlazeći premijer Ramuš Haradinaj ne treba da se upuštaju u takvu avanturu da postave novog šefa KIA jer, kako ocenjuje, bilo kakva inicijativa odlazećeg premijera neće biti legitimina, jer novi šef kosovske obaveštajne službe mora imati potpuno poverenje budućeg premijera.

– Pozicija direktora Kosovske obaveštajne agencije jedna je od najvažnijih bezbednosnih funkcija. Obaveštajne informacije koje prolaze kroz ovu kancelariju prema zakonu dele se sa predsednikom i premijerom a tiču se bezbednosti zemlje. Po zakonu, direktor Agencije za svoj rad direktno odgovara premijeru. Sa tim u vezi, svaka inicijativa odlazećeg premijera i predsednika zemlje ne može imati legitimitet – kaže Miftaraj.

Pored toga, novi direktor Agencije trebalo bi da ima potpuno poverenje budućeg premijera i zato Haradinaj i Tači ne bi ni na koji način trebali da razmišljaju o takvoj avanturi vezano za imenovanje novog direktora Agencije u ovoj fazi, ističe Miftaraj.

On je takođe kritikovao Mađunija koji je podneo ostavku u vreme kada se Kosovo nalazi sa vladom u ostavci, i prema njegovim rečima, to se u drugim državama smatra dezertiranjem od državnih obaveza.

– Kosovu je na tom polju potreban legitiman proces imenovanja osobe sa integritetom, kredibilitetom i profesionalizmom. Ostavka g. Mađunija u ovoj fazi, kada imamo vladu u ostavci, u jednoj normalnoj državi može se smatrati dezertiranjem sa državnih dužnosti i odgovornosti. Njegova ostavka ima za posledicu da ne funkcionišu ustavne institucije, odnosno važna karika sektora bezbednosti – rekao je Miftaraj.

O ostavci Špenda Mađunija kruže različiti scenariji, ali sadašnji premijer Ramuš Haradinaj rekao je na konferenciji za novinare u četvrtak da je Mađuni podneo ostavku iz zdravstvenih razloga.

Međutim, ni sam Mađuni, ni KIA nisu naveli koji je zvanični razlog ostavke.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime