EPA/VALDRIN XHEMAJ

Špend Mađuni u sredu je podneo ostavku na mesto šefa Kosovske obaveštajne agencije (KIA), ostavivši jednu od najvažnijih bezbednosnih institucija bez lidera. Prema Zakonu o KIA, predsednik Kosova i premijer moraju da imenuju novog šefa KIA u roku od 20 dana, nakon što ova funkcija bude upražnjena.

Ehat Miftaraj sa Kosovskog instituta pravde kaže da ni na koji način predsednik Kosova Hašim Tači i odlazeći premijer Ramuš Haradinaj ne treba da se upuštaju u takvu avanturu da postave novog šefa KIA jer, kako ocenjuje, bilo kakva inicijativa odlazećeg premijera neće biti legitimina, jer novi šef kosovske obaveštajne službe mora imati potpuno poverenje budućeg premijera.

– Pozicija direktora Kosovske obaveštajne agencije jedna je od najvažnijih bezbednosnih funkcija. Obaveštajne informacije koje prolaze kroz ovu kancelariju prema zakonu dele se sa predsednikom i premijerom a tiču se bezbednosti zemlje. Po zakonu, direktor Agencije za svoj rad direktno odgovara premijeru. Sa tim u vezi, svaka inicijativa odlazećeg premijera i predsednika zemlje ne može imati legitimitet – kaže Miftaraj.

Pored toga, novi direktor Agencije trebalo bi da ima potpuno poverenje budućeg premijera i zato Haradinaj i Tači ne bi ni na koji način trebali da razmišljaju o takvoj avanturi vezano za imenovanje novog direktora Agencije u ovoj fazi, ističe Miftaraj.

On je takođe kritikovao Mađunija koji je podneo ostavku u vreme kada se Kosovo nalazi sa vladom u ostavci, i prema njegovim rečima, to se u drugim državama smatra dezertiranjem od državnih obaveza.

– Kosovu je na tom polju potreban legitiman proces imenovanja osobe sa integritetom, kredibilitetom i profesionalizmom. Ostavka g. Mađunija u ovoj fazi, kada imamo vladu u ostavci, u jednoj normalnoj državi može se smatrati dezertiranjem sa državnih dužnosti i odgovornosti. Njegova ostavka ima za posledicu da ne funkcionišu ustavne institucije, odnosno važna karika sektora bezbednosti – rekao je Miftaraj.

O ostavci Špenda Mađunija kruže različiti scenariji, ali sadašnji premijer Ramuš Haradinaj rekao je na konferenciji za novinare u četvrtak da je Mađuni podneo ostavku iz zdravstvenih razloga.

Međutim, ni sam Mađuni, ni KIA nisu naveli koji je zvanični razlog ostavke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here