Pomoć bolesnoj deci u Srbiji

0

 

Svečanost je započela molitveno, a svetu liturgiju služio je vladika australijsko-novozelandski gospodin Irinej, uz sasluženje protođakona Saše Čolića, protonamesnika Staniše Ostojića i prote Velibora Bojičića.

Samanta Borčers i Rafa Li (Rajko)

 

Kinez Rajko u gostima

Među gostima je bio stari srpski prijatelj, Rafa Li, kojeg svi zovu Rajko, Kinez koji se rodio u Indoneziji i koji izvanredno peva srpske narodne pesme. On je na vašar pozvao svoju prijateljicu Samantu Borčers, nemačkog porekla, koju je pokušavao da nauči korake "Užičkog kola".

Kao što se i očekivalo, deca su bila ta koja su dovela svoje roditelje u prostor oko vajkolske crkve jer su znala da će za njih biti pripremljen zabavni park s dvorcima za skakanje, ringišpilom i toboganom kao i ranijih godina.

 

Bio je tu i minijaturni zoološki vrt gde su najmlađi mogli da hrane jaganjce, jariće i piliće, a u dečjoj radionici mogli su da prave figure od plastelina.

 

Duško Amidžić je s članovima karate sekcije, koja radi pri CŠO, priredio izložbu borilačkog oružja koje su deca sa zanimanjem posmatrala. Svoj promotivni kutak imala je policija Kvinslenda, a uz njih i istorijski arhiv grada.

U sali je nastupila srednja grupa folklorne grupe "Kosovski božuri" sa spletom igara iz Srbije, a sve vreme je goste zabavljao "Balkan bend" i pevač Dalibor.

Svečanom ručku pridružio se i predstavnik gradonačelnika Brizbejna Kempela Njumena, gospođa Margaret de Vit, koja nije krila svoje oduševljenje nastupom "Kosovskih božura" i svega što je videla.

Nisu izostali specijaliteti tradicionalne srpske kuhinje, a dobro raspoloženje vladalo je u sali i krugu sa zabavnim parkom i šatrama gde deci nije smetao vreli i sparni letnji dan.

Ni ovog puta nije zaboravljen humanitarni karakter vašara. Jedan od organizatora Stevo Vlaisavljević ispričao nam je da će prihod biti podjednako namenjen završetku radova na sportskom igralištu u krugu CŠO, kao i bolesnoj deci u Srbiji kojima će novac biti uručen preko Eparhije australijsko-novozelandske.

Poseta ovog puta nije bila rekordna, kako se očekivalo i priželjkivalo, ali je sačuvana lepa tradicija održavanja jedinstvenog vašara u Brizbejnu i još lepša praksa da prihod bude namenjivan u humanitarne svrhe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here