Vesti
Namirnice stigle u pravom trenutku: Olga Mihajlović sa Hidom Muratovićem

Dan uoči praznika rada i dva dana uoči Bajrama, humanitarcu Hidu Muratoviću iz Novog Pazara, dugogodišnjem saradniku “Vesti” i osnivaču portala “Ljudske sudbine”, iz Amerike je stiglo 300 dolara, s molbom da ih “podeli” siromašnima u ovom kraju. Poslao ih je Crnogorac iz Nju Džersija, poznati dobrotvor koji, kao i mnogo puta ranije, nije želeo da mu ime objavljujemo u novinama. Ovaj humani čitalac “Vesti”, rodom iz Plava, zamolio je poznatog humanitarca da namirnicama posebno obraduje bake Hamidu Bihorac, Olgu Mihajlović i Vasviju Suljević.

– Sa zadovoljstvom sam im uručio po 100 dolara i namirnice u vrednosti 50 evra, uvek to rado činim i činiću i ubuduće – kaže Muratović.

Naglašava da je tokom vaskršnjih i bajramskih praznika imao posla jer je mnogo dobrotvora iz dijaspore želelo da pomogne starima, bolesnima i siromašnima u rodnom kraju. Neki su želeli da sa njim i reporterom “Vesti” posete ugrožene i lično im uruče svoje donacije.

– Stiglo mi je poslednjih dana dosta pomoći. Mnogo će mi značiti, jer živim sama i nikakva primanja nemam. Ne znam kako bi opstala da nije dobrih ljudi, hvala im, Bog neka ih čuva i nagradi – ističe starica Hamida Bihorac iz sela Krnja Jela na Pešteru, koja je već dugo štićenik našeg Humanitarnog mosta.

Sličnu sudbinu i težak život ima i baka Olga Mihajlović iz zabitog Dragočeva na Rogozni, koja godinama živi sama i jedva se prehranjuje. Novac će, kaže, potrošiti za lekove, a namirnice su joj stigle u minut do dvanaest, jer je u kući imala samo dva kilograma brašna i pola litra ulja. Pomoći se mnogo obradovala i starica Vasvija Suljević iz Novog Pazara koja sama, u bedi i sirotinji, brine o bolesnom sinu Mirsadu.

Miloš Jovanović

Još 200 dolara (kanadskih) stiglo je iz Toronta na adresu Miloša Jovanovića iz sela Troštice, na padinama Golije, siromašnog i teško bolesnog ratnika s Košara. Donaciju mu je poslala porodica Radojević, rodom s Kosova, koja mu je poželela da što pre ozdravi i konačno od države dobije zasluženu invalidsku penziju.

– Kupiću lekove za mene i majku Rosu. Obnoviću zalihe namirnica, platiću i deo duga za struju, hvala beskrajno porodici Radojević i svim drugim znanim i neznanim čitaocima “Vesti”. Humani ljudi su me spasli, ljudska dobrota me drži u životu i daje mi snagu da se borim sa bolešću i sirotinjom – kaže Miloš.

Donaciju od 200 evra poslao je i Mirsad Kadrić iz Roterdama koji je sa po 100 evra želeo da obraduje dve siromašne i usamljene duše, Muratku Ramičević iz Kladnice kod Sjenice i Safeta Kovačevića iz zabitog sela Pode na Pešteru.

– Svaka podrška mi je zlata vredna. Hvala Hidu Muratoviću, hvala “Vestima”, hvala ovom dobrom čoveku i svim drugim dobrim ljudima što pomažu meni i drugoj sirotinji u ovom kraju – poručuje Muratka Ramičević.

Usamljeni Safet se, takođe, veoma obradovao daru koji mu je stigao izdaleka.

– Živim sam kao nomad u selu Pode, na samoj granici Srbije i Crne Gore, ne sretnem čoveka danima i mesecima. Imam stoku, ali sam daleko u zabiti i ne mogu uvek da je prodam i uzmem koji dinar, zato mi svaka pomoć mnogo znači, hvala dobrom Mirsadu, Bog neka ga čuva – ističe Safet Kovačević.

Dilja i Milanko Drobnjak

Hvala na razumevanju i dobroti

Vrednu donaciju od 300 franaka poslala je i naša čitateljka Dragana iz Ciriha koja je sa po 100 franaka želela da pomogne Albanki iz Skadra Dilji Drobnjak i njenom suprugu Milanku iz zabitog Odojevića na Rogozni, baki Kati Bašić sa Golije, trenutno zbrinutoj u novopazarskom staračkom domu i porodici Bandović s Peštera.

– Došla sam na Rogoznu da potražim bračnu sreću i pokušam da makar i u poznim godinama dobijem potomstvo. Teško je u siromašnom i napuštenom selu bez puta i daleko od grada. Borimo se Milanko i ja koliko možemo i nadamo se boljem životu, hvala dobrim ljudima na razumevanju i pomoći – poručuje Dilja Drobnjak.

Zbrinuta: Hamida Bihorac

Uskoro kod Kate Bašić i Bandovića

Baki Kati Bašić donacija će, zbog kovid mera, biti uručena naknadno, baš kao i siromašnom Slobodanu Bandoviću, ocu četvoro dece, koji se zbog problema sa elektrodistribucijom još nije preselio u novi dom sagrađen donacijama mnogih plemenitih ljudi.