PKS

Predstavnici kompanija u drumskom saobraćaju pozdravili su danas odluku države o dodeli pomoći prevoznicima od 3.600 evra po licenciranom autobusu u narednih šest meseci ocenjujući da će im ta sektorska mera omogućiti da krizu izazvanu pandemijom prebrode „na nogama“, očuvaju radna mesta i pozicije na međunarodnom i domaćem tržištu.

Zoran Todorčević, generalni direktor preduzeća „Evropa bus“, čiji vozni park zajedno sa “Sirmijum busom” i “Tamnava transom” broji oko 170 autobusa a zapošljavaju više od 300 radnika, nada se da će pandemija uskoro proći i da će prevoznici najzad osetiti bolje dane.

„Zahvaljujući novim merama Vlade Srbije donetim uz pomoć Privredne komore Srbije, uspećemo da prebrodimo krizu na nogama, a ne na kolenima. Nadam se da će šest meseci po 600 evra pomoći biti dovoljno da dočekamo kraj pandemije i budemo sposobni da uposlimo sve svoje kapacitete“, izjavio je Todorčević.

Predstavnica privatnih prevoznika Bjeličić Svetlana iz “Rakete” Bajina Bašta kaže da su  ove mere preko potrebne, neophodne i da je veoma važno što je resorno ministarstvo prepoznalo autobuske prevoznike kao ugroženu delatnost. „Pomoć dolazi u pravom trenutku, nismo otpuštali radnike, koristili smo sredstva iz neke prethodne akumulacije za poslovanje u krizi. Pored ovih kratkoročnih mera, nadamo se da će država stati uz nas i određenim dugoročnim merama”, dodala je Bjeličić.

Prevoz putnika je jedna od najznačajnijih strateških grana privrede od koje zavisi kvalitet života svih građana u zemlji, ističe Milica Dubljević, sekretar Udruženja za saobraćaj PKS. Ova posebna sektorska mera će omogućiti da prevoznici opstanu, održe likvidnost, broj zaposlenih, da se osigura bezbednost prevoza i sačuva deficitaran vozački kadar.

„Uprkos velikim problemima sa kojima se čitav svet suočava zbog pandemije koronavirusa, uspeli smo da za putniči saobraćaj obezbedimo subvencije koje nisu male – u narednih šest meseci prevoznici će dobijati po 600 evra po svakom autobusu, pod uslovom da su licencirani i da nisu otpustili više od 10 odsto radnika. Uveren sam da će sredstva koja je Vlada odvojila da pomogne ovom sektoru biti dovoljna kako bismo se vratili poslovanju koje smo imali do sada“, rekao je Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture . Ministar je posle sastanka sa privrednicima na kojem su predstavljene mere pomoći, zahvalio prevoznicima što su sačuvali vozni park u ovom teškom vremenu .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here