Stefan Morović
Koledž Sveti Sava u Sidneju

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu kompletno je opremila jednu učionicu u Koledžu “Sveti Sava” u Sidneju gde je najveća koncentracija Srba u ovom australijskom gradu.

Nabavljeni su nameštaj i tehnološka oprema u vrednosti od 3 miliona dinara: stolovi, stolice, police, elektronska tabla, tableti i nastavni materijal.

Nastava u novoj učionici počinje u februaru, kada u Australiji počinje nova školska godina, a koristiće je deca iz osnovne i početnih razreda srednje škole. Učionica je posvećena jednoj od najznačajnijih srpskih slikarki, heroini, humanisti, ratnoj bolničarki Nadeždi Petrović.

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon kaže da je srpska zajednica u Australiji mnogobrojna i dobro organizovana, i da je važno da Uprava podržava njene aktivnosti.

– Iako žive daleko, Srbi u Australiji nose Srbiju u srcu i znači im podrška iz matice, pogotovo u oblasti školstva i očuvanja jezika, što je za nas prioritet – izjavio je Gujon.

Koledž “Sveti Sava” prva je srpska škola u Australiji, koji je 2021. godine u Sidneju osnovala Mitropolija australijsko-novozelandska Srpske pravoslavne crkve. Pored dece srpske zajednice, školu pohađaju i pripadnici ruske, grčke i jermenske manjine, a pored nastave, Koledž nudi i sportske sadržaje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here