Vesti online
NIJE ZABORAVLjEN: Miloš Jovanović

Koliko veliko srce imaju čitaoci “Vesti” još jednom se pokazalo na delu. Pomoć je stigla u pravom trenutku i obradovala one kojima je najpotrebnija.

– Duže od dve decenije živim i radim u Švedskoj i redovno pratim šta se dešava na Pešteru odakle sam, u potrazi za poslom i boljim životom, otišao još kao golobradi mladić. Imam firmu i Bog mi je dao mogućnost da povremeno pomognem siromašnima i bolesnima u rodnom kraju o kojima redovno čitam u “Vestima”. Smatram da mi je to i obaveza, jer i sam potičem iz siromašne porodice. Kad god dođem u Sjenicu i Novi Pazar iskoristim priliku da posetim bar neku od ugroženih familija i lično im uručim skromnu pomoć. Ovoga puta za siromašne sam izdvojio 500 evra, 300 sam već uručio, a ostatak ću narednih dana. Ovako za “Vesti” priča naš čitalac iz okoline Malmea koji je sa po 100 evra obradovao siromašnu porodicu Baždar iz Sjenice, staricu Hamidu Bihorac iz Krnje Jele i porodicu Jelić iz zabitog sela Janturine.

– Pratim ih godinama, znam za sve njihove muke i žao mi je što češće ne mogu da ih obradujem, jer pomažem i drugima, još je mnogo sirotinje na Pešteru – dodaje ovaj skromni i za sada anonimni dobrotvor iz Švedske.

O porodici Baždar i baki Hamidi pisali smo nedavno, njima će donacije dobro doći za ogrev koji ih puno košta, jer su zime na Pešteru duge i hladne, pa troše mnogo drva i uglja. Svi članovi porodice Baždar su bolesni ili hendikepirani, žive od narodne kuhinje i sevapa. Baki Hamidi su dobri ljudi, mahom naši čitaoci, utoplili i uredili brvnaru u kojoj je živela, što je koštalo više od 5.000 evra, pa sad ima pristojan i lepo uređen dom.

Novu kuću dobila je i porodica Svetlane i Darka Jelića iz zabitog sela Janturine, na samoj granici Srbije i Crne Gore, koja je, sa sedmoro dece, sve do nedavno živela u oronuloj brvnari bez svetla. Na žalost, Jelići već dve godine ne mogu da se usele i osete sve blagodeti novog doma i struje, jer nemaju novca za krevete, sto, stolice, frižider, televizor.. Donaciju će potrošiti za kupovinu bar nečega od potrebnog nameštaja.

– Zahvalni smo do neba ovom dobrom čoveku iz Švedske, i ranije nam je slao pomoć, da nije ovakvih ljudi, mi ne bismo mogli da preživimo u hladnoj Sjenici – ističe Elko Baždar, višegodišnji štićenik našeg Humanitarnog mosta i narodne kuhinje u Sjenici.

Porodica Radovanović, rodom sa severa Kosova, iz Ciriha je u Novi Pazar poslala 200 švajcarskih franaka, po 100 franaka za Miloša Jovanovića, bolesnog ratnika sa Košara, i Milana i Goricu Acković sa Rogozne. Milošu je stiglo i 100 američkih dolara, koje mu je iz Čikaga poslala Marijana Novaković.

Mada su mu naši čitaoci i saborci sa Kosova pomogli da u selu Troštice na Goliji izgradi još nezavršenu kuću površine 50 kvadrata, u kojoj živi sa bolesnom majkom Rosom i sestrom Marinom ratniku sa Košara treba još pomoći. Naime Milošu, koji je sa ratišta doneo teška psihička, hormonska i metabolička (sa 80 ugojio se na 160 kilograma) oboljenja, nedostaju lekovi, namirnice, ogrev, odeća i obuća, a stalno mu nad glavom visi i pretnja da će ostati u mraku, jer ne može da izmiri dug za struju.

– I ove donacije otići će za lekove i za svetlo, ne verujem da će nam išta ostati za namirnice i sredstva za higijenu – žali se Miloš i naglašava da teško živi, jer je invalid i nemoćan je da bilo šta radi, pa su mu jedina pomoć i nada dobrotvori iz naše dijaspore kojima je, kako naglašava, “mnogo dužan” i do neba zahvalan.

Beskrajno hvala!

Donacija iz Ciriha pomoći će siromašnom Milanu Ackoviću da svojoj sestri Gorici, koja ima smetnje u razvoju i zbog koje je ostao u zabitom Odojeviću na Rogozni, kupi lekove. Dobrotvorima iz Švajcarske porodici Radovanović šalje najsrdačnije pozdrave i veliku zahvalnost.

Hamidi i televizor

Osim novčanih donacija, baka Hamida Bihorac dobila je i dobar polovni televizor koji joj je doneo Pešterac na radu u Nemačkoj. Pošto joj je televizor koji su joj ranije kupili naši čitaoci stradao od grmljavine, ovo je samo privremeno rešenje, jer je od donatora dobila čvrsto obećanje da će joj prilikom sledećeg dolaska, već u septembru, doneti najnoviju “plazmu”, tada će se, kako nam je rekao, i slikati sa bakom.