Pomoć zemljacima u zavičaju

0

U subotu su održali svoje prvo humanitarno veče za ugrožene zemljake u starom kraju, a sredstva od prodatih ulaznica, donacija i prodate lutrije, biće ovih dana uplaćene na namenski račun, koji je otvorila Ambasada Srbije u Australiji.

Usled velikog broja već održanih akcija širom Melburna, neminovan je bio i nešto slabiji odziv posetilaca na humanitarnoj večeri u Albionu.

– Nema nikog u dijaspori koji sa tugom i nevericom nije gledao na tragediju koja je u otadžbini zadesila naš narod. Večeras smo pokušali da i mi damo doprinos akcijama za unesrećene u otadžbini. Poseta možda nije kao što smo očekivali, tužni smo zbog toga, ali razumemo da je bilo puno organizacija i akcija. Ipak, svi po malo, možemo mnogo da učinimo za ljude kojima je pomoć neophodna, rekla je Rada Ovuka predsednica kluba "Vojvodina".

 

U Bransviku sakupljeno 8.615 dolara

Od dobrotvornih priloga na slavi Crkvene opštine "Sveta Troijica" u melburnskom Bransviku, za ugrožene od poplava u Srbiji sakupljeno je 8.615 dolara. Ova sredstva biće poslata u otadžbinu posredstvom SPC u Australiji. U subotu 28. juna sa početkom od 18. časova u crkvenoj sali u Bransviku se organizuje proslava Vidovdana. U programu će učestvovati đaci Srpske škole, folklorna grupa Morava i hor Stevan Mokranjac. Tokom te večeri biće prikupljeni prilozi za pomoć ugroženima.

Članovi novoformirane folklorne grupe KUD "Balkan", koja probe održava u prostorijama kluba Vojvodina, angažovali su se, pa su sami za ovu akciju sakupili 400 dolara, koje su predali tokom večeri.

– KUD "Balkan" ima više zadataka, ipak, naša glavna misija je da kroz zbližavnje ljudi, čuvamo i očuvamo narodno blago koje su nam u nasleđe ostavili preci. Mi smo deca između prošlosti i budućnosti. Prenoseći tu poruku potomstvu, pokazujemo da smo dostojni svojih predaka, a istovremeno prenosimo naše kulturno nasleđe i čuvamo svoje korene od zaborava, poručila je Branislava Vukmirović.

 

Zahvalnost "Vestima"

Organizatori su pohvalili odluku "Vesti" da ustupe svoje strane za besplatne oglase organizatorima humanitarnih akcija za ugrožene u poplavama.
– Hvala "Vestima" koje su uvek uz naše ljude kada se nađu u nevolji. Narednih dana preko vašeg lista objavićemo tačnu sumu sredstava koja će biti uplaćena na račun naše ambasade u Kanberi, obećala je Rada Ovuka iz kluba "Vojvodina".

Goste u klubu "Vojvodina" zabavljali su lokalni pevači Aleksandra i Hari. Tokom narednih meseci planirano je još humanitarnih akcija u klubu "Vojvodina".

– Moramo da pružimo moralnu podršku ljudima u nevolji. Ohrabruje nas što su se u humanitarne akcije uključili mladi, sami prikupljaju pomoć svuda okolo. Puno mi je srce kada ih vidim, jer znam da imamo kome da ostavimo našu zajednicu, rekla je Rada Ovuka.

 

"Trka za Balkan"

Član KUD "Kolo" Aleksandar Petković pozvao je svoje vršnjake, ali i odrasle da se prključe SPORTskoj manifestaciji "Trka za Balkan". Novac dobijen od učesnika trke i spoznora biće uplaćen u Fondaciju Novaka Đokovića za njihove akcije pomoći žrtvama poplava u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Trka se održava 28. juna od 10. časova u Princes Parku u Parkvilu, centralnom delu Melburna

Članovi KUD "Kolo" su došli da besplatno igraju na humanitarnoj večeri i tako podrže akciju.

– Kako je Obrenovac možda i najviše stradao u ovim teškim poplavama, odlučili smo da izvedemo koreografije igre iz Obrenovca. To je na neki način i naša mala moralna podrška tim unesrećenim ljudima, poručila je Kristina Kožul iz KUD "Kolo".
Na veče su organizovano došli i članovi Mađarskog kuba iz Rokbenka, koji su priložili i svoje novčane donacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here