Pomoćnici prema broju sudija i tužilaca

0

 

Slobodan Homen

Pravilnici regulišu i merila koja su osnov za određivanje potrebnog broja zapisničara-daktilografa, zatim osoblja na administrativnim, informatičkim, tehničkim poslovima, kao i na poslovima održavanja čistoće i drugim poslovima, dodao je on.

Broj sudijskih pomoćnika i pripravnika za osnovni, viši i privredni sud određuje se tako što na jednog sudiju dolazi po jedan sudijski pomoćnik ili pripravnik, s tim da ukupan broj sudijskih pomoćnika ne bude veći od dve trećine, a broj sudijskih pripravnika od jedne trećine u odnosu na ukupan broj sudija u sudu.

Za prekršajni sud, predloženo je isto pravilo s tim što na tri sudije dolazi po jedan sudijski pomoćnik ili po jedan pripravnik. Nacrt pravilnika predviđa da se broj sudijskih pomoćnika za apelacioni sud, Privredni apelacioni sud i Viši prekršajni, kao i Upravni sud određuje prema broju sudija, tako da na jednog sudiju dolazi po jedan sudijski pomoćnik.

Broj sudskih savetnika u Vrhovnom kasacionom sudu određuje se prema broju sudija, tako da na jednog sudiju dolazi po jedan sudski savetnik.

Nacrt takođe predviđa da se broj sudskih savetnika u pripremnom odeljenju Vrhovnog kasacionog suda određuje tako da na jedno veće dolaze po dva sudska savetnika.

Za odeljenja sudske prakse Vrhovnog kasacionog suda predviđeno je da u svakom odeljenju sudske prakse bude najmanje jedan, a najviše tri sudska savetnika. Odeljenje sudske prakse imaće i sekretara odeljenja.

Broj tužilačkih pomoćnika i pripravnika za osnovno i više javno tužilaštvo određuje se tako što na dva tužioca dolazi po jedan pomoćnik, ili po jedan pripravnik, s tim da ukupan broj tužilčkih pomoćnika ne bude veći od 2-3, a broj tužilačkih pripravnika od 1-3 u odnosu na ukupan broj javnih tužilaca i njihovih zamenika.

Za apelaciono javno tužilaštvo, broj tužilačkih pomoćnika određuje se, prema nacrtu pravilnika, tako da na tri tužioca dolazi jedan pomoćnik.

U Tužilaštvu za ratne zločine na dva tužioca dolazi po jedan pomoćnik, a u Tužilaštvu za organizovani kriminal na jednog tužioca jedan pomoćnik.

Nacrtom je predloženo da broj savetnika u Republičkom javnom tužilaštvu bude određen tako da jedan savetnik dolazi na tri tužioca, dok se broj viših savetnika u tom tužilaštvu određuje tako da bude do pet izvršilaca sa tim zvanjem.

Pravilnicima je regulisan i broj zapisničara – daktilografa, zatim osoblja na administrativnim, informatičkim i tehničkim poslovima.

Upražnjena radna mesta u sudu popunjavaju se ako su predviđena aktom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta, u skladu sa odobrenim kadrovskih planom za tekuću godinu.

Pravilnike o merilima za utvrđivanje broja osoblja u novoj mreži sudova i javnih tužilaštava trebalo bi da do kraja godine usvoji Visoki savet sudstva, odnosno Državno veće tužilaca.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here