EPA/Pavel Golovkin
Vladimir Putin

SAD bi na predstojećem samitu Putina i Bajdena trebalo da postignu bilo kakav dogovor sa Rusijom, jer izolacija i konfrontacija neće učiniti svet sigurnijim, a zbližavanje Moskve i Pekinga za Vašington predstavlja pretnju, smatra Dag Bendou, bivši specijalni pomoćnik nekadašnjeg američkog predsednika Ronalda Regana.

On u svom autorskom članku za list “Amerikan spektator” tvrdi i da bi američki predsednik Džozef Bajden mogao da postane savremeni Ričard Nikson.

Prema njegovim rečima, Bajden će otići na samit u Švajcarsku sa ciljem da stabilizuje rusko-američke odnose koji su, uzgred rečeno, previše važni da bi u potpunosti bili uništeni, primetio je Bendou.

Pre svega, Moskva i Vašington se mogu dogovoriti o nemešanju u izbore, pritom, prema mišljenju autora, SAD su za to više krive nego Rusija. Potrebno je da se obe zemlje dogovore i o zabrani “operacija” u sajber prostoru. Međutim, ovih principa se moraju pridržavati i evropske države.

Kao važne uslove specijalista je napomenuo i zaustavljanje širenja NATO-a.

“Najvažnije je da SAD obećaju da se u spisku država, članica Alijanse neće pojaviti ni Gruzija, ni Ukrajina. To nije u interesu Amerike”, pojasnio je on.

U zaključku je autor posavetovao ruskog i američkog lidera da se “cenjkaju”, na primer u borbi protiv terorizma ili po pitanju odnosa sa nekim državama Bliskog istoka i Latinske Amerike, kao što su Kuba, Venecuela, Sirija i Libija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here