SOC.ORG.AU
Poziv na mlitvu: Pomoć će se prikupljati u svim svetinjama

Strahoviti požari koji već nedeljama bukte širom istočne obale Australije i dalje ne jenjavaju, a pomoć ugroženim delovima zemlje preko je potrebna. Ozbiljnost situacije podstakla je i Srpsku pravoslavnu crkvu da se uključi u akciju, koja će na nivou čitave Mitropolije australijsko-novozelandske početi ovog vikenda. Kruna akcije biće humanitarno veče koje će se 13. decembra održati u Sportskom centru u Bonirigu, gde će se kao i u svim našim crkvama prikupljati dobrovoljni prilozi.

Episkop australijsko-novozelandski gospodin Siluan pozvao je celokupnu srpsku zajednicu da se uključi i da doprinos onima kojima je to najpotrebnije, ali pre svega vatrogasnoj službi Novog Južnog Velsa na čija pleća je pao najveći teret ove užasne vatrene stihije.

– Dragi svetosavski narode, kao što vam je već poznato, poslednjih nekoliko meseci bukte strašni požari u Novom Južnom Velsu i šire. Vatrena stihija je odnela i ljudske živote kao nešto najvrednije što postoji, ali i mnogobrojna imanja i nekoliko stotina hiljada hektara šume. Ovo je veoma dramatičan period za Australiju, a posebno za NSW i Kvinslend. Svedoci smo da su ove stihije nešto što odavno nije viđeno u ovakvom intenzitetu, a nagoveštava se da će možda biti i gore tokom leta – poručio je vladika Siluan u video poruci iz manastira Sveti Sava – Novi Kalenić nadomak Kanbere.

Episkop je istakao da Crkva i vernici sada treba da se molitvama obrate Bogu, kao tvorcu ljudskog života i njegovog kretanja na Zemlji.

– Kucamo na Božija vrata i molimo se Gospodu da prekrati ove vatrene stihije koje su uperene ne samo protiv čoveka, već i protiv prirode Božije koja strada. Zato pozivam sve vernike i sveštenstvo da se pomolimo za kišu i da pokažemo ljubav prema svojim bližnjima. Takođe, pozivam našu zajednicu da se uključi u akciju koju naša mitropolija pokreće i da pomogne materijalno koliko može.

Vladika Siluan je najavio da akcija prikupljanja pomoći počinje u nedelju na službama u svim crkvama širom Australije.

– U nedelju će biti izdvojen još jedan tas na liturgijama širom mitropolije za pomoć onima koji su postradali, kao i Ruralnoj vatrogasnoj službi NSW, kako bi mogla da nastavi borbu protiv vatrenih stihija i da pribavi svu opremu koja je potrebna i koja nedostaje.

Njegovo preosveštenstvo zatim je najavio i donatorsku večeru.

– Što se tiče Sidneja, organizujemo humanitarno veče naše zajednice. Sve srpske institucije i svi naši klubovi će se pod patronatom Crkve okupiti 13. decembra u 19 sati u Sportskom centru u Bonirigu, na donatorskoj večeri koja će biti u znaku pomaganja onima koji treba da štite živote i imovinu ljudi, kao i prirodu Božiju. Svaki paroh na nivou Sidneja upoznat je sa ovom večerom koja će biti u duhu Božićnog posta i biće usredsređena na pomoć s naše strane, koliko možemo da izdvojimo kao zajednica – istakao je episkop Siluan.

Otelotvorenje ljubavi

U obraćanju iz manastira Sveti Sava-Novi Kalenić vladika je podsetio i na najvažnije Božije zapovesti.

– Kao duhovnu decu i vernike pozivam vas da pomognete koliko možete. Svaka pomoć je jedna lepota ljubavi naše prema Bogu i našim bližnjima. Znamo da su dve najveće zapovesti, kao što je Hristos rekao, ljubav prema Bogu celim svojim bićem i ljubav prema svojim bližnjima. Mi želimo da ovom akcijom otelotvorimo tu ljubav, da se pokažemo kao Božji narod i Crkva u projavi prema svojim bližnjima – poručio je episkop Siluan.

Cena karte 60 dolara

Ulaznice za humanitarno veče koje će se 13. decembra održati u Bonirigu, koštaju 60 dolara i sav prihod koji se prikupi od prodaje, zajedno sa tasom iz crkava, biće iste večeri prosleđen Ruralnoj vatgrogasnoj službi NSW.

– Biće to znak ljubavi i pažnje srpske zajednice, koja sebe smatra sastavnim delom ove zemlje i koja i te kako saoseća sa onima koji stradaju i koja želi da pomogne i pruži utehu onima svima u nevolji – rekao je vladika Siluan.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime