Lična arhiva
Veliki borac: Nataša Nedić

Kada smo poslednji put pisali Nataši Nedić (32) iz Sremske Mitrovice, mladoj mami oboleloj od retkog karcinoma grlića materice, išla je sigurnim koracima ka ozdravljenju. Pre svega, zato što je zahvaljujući nadasve humanim ljudima, uspela da obavi i 12 ciklusa kombinovanih terapija (citostatika i biološke terapije). Učinila je to u jednoj privatnoj beogradskoj klinici, za koju je po terapiji bilo potrebno izdvojiti oko 3.000 evra. Sve ukupno, za njeno lečenje do sada, uključujući skenere, preglede, lekove i imunoterapiju, izdvojeno je oko 40.000 evra. Sa čime se sve susrela na putu ka izlečenju, hrabra Nataša podelila je na svom Fejsbuk profilu, kao i sa novinarima “Vesti”, poželevši da ukaže na deo golgote kroz koju je prošla, ali i zahvali svim ljudima dobrog srca koji su bili uz nju sve to vreme.

Tri operacije, 19 ciklusa hemioterapije

– Duge dve godine traje moja borba. Za te dve godine prošla sam kroz dve teške, višesatne operacije koje su mi oduzele mogućnost da se još jednom, eventualno, ostvarim kao majka. Te dve operacije su me oterale u preranu menopauzu sa mojih trideset godina i ostavile moje telo u svakodnevnim mukama. Ali, ja sam zahvalna na prilici da se urade te operacije, jer su mi one spasle život! Tokom tih operacija ostala sam bez mnogih organa, izvadili su mi i oko 60 limfnih čvorova, creva su mi skraćena za 50 cm (koji centimetar više i dobila bih trajnu stomu). Ostavili su me sa 17 cm dugim vertikalnim ožiljkom da me zauvek podseća na bitke koje sam vodila, one životne, najveće i najteže! Treća, manja operacija, bila je ugradnja port – a – cath uređaja u šuplju venu i desnu pretkomoru srca. Port je postao moj najbolji prijatelj i saveznik tokom primanja druge runde citostatika. Spasao je moje napaćene i spržene vene od prve runde terapije. Primila sam do sada 19 ciklusa hemo i biološke terapije (oko 25 litara najsnažnijeg otrova). Svaka teža i iscrpljujuća od prethodne! Dva brijanja glave… – navela je Nataša.

Uz to, ova vedra i ljupka mama, provela je 65 dana u bolnicama, strepeći ne samo za svoj život, nego i kako će njeni mališani prihvatiti da njihova mama nije kod kuće, nije tu za njih…

– To je 65 dana kada su moja deca odlazila u krevet bez mame da ih poljubi za laku noć, pitajući se gde sam. To su ujedno bili i najteži dani u mojoj borbi, psihičkoj borbi. Primila sam preko 100 različitih infuzija, 6 transfuzija krvi. Bezbroj vađenja krvi, što je podrazumevalo bockanja mojih nepostojećih vena. Uvedena mi je i imunoterapija. To podrazumeva svaki dan više različitih injekcija. Do sada sam ih primila preko 500 i tu nije kraj. Popijenih tableta, čajeva, prirodnih preparata – ne zna im se broj! Uradila sam 18 skenera ( CT, Magnet, PET CT ). Tri prijema u Hitnoj pomoći i mnogo pregleda raznih doktora. Tu su i posete Kliničkom centru Srbije, Kliničkom centru Vojvodine, Onkomedu, privatnoj bolnici Aurora, privatnoj klinici Vesalijus, privatnoj hirurškoj ordinaciji Vene Medik, Onkološkom institutu u Kamenici, Onkološkom institutu u Beogradu… Uspela sam da ignorišem sleganja ramenima raznih doktora i momenat kada su me sa Instituta u Kamenici poslali kući da umrem, jer tamo nisu znali kako da me leče! Odbila sam da postanem deo njihove statistike. Tek nekoliko doktora je verovalo u mene i moju snagu i dalo mi ohrabrujuće reči. To je bilo dovoljno da mi daju vetar u leđa i da svog ljutog neprijatelja još jače napadnem! – istakla je Nataša.

Još nije kraj

Ono što, ostaje kao bolna tačka, jeste činjenica da njenoj borbi još nije kraj.

– Moja bitka još traje. Tokom sledeće nedelje imam zakazan X nož (radiohirurgiju) pluća. Ponovo mi je potrebna vaša pomoć jer, kao i do sada, ne mogu sama! Nakon X noža biće potrebno da se primi još koji ciklus terapije (još ne znamo tačan broj). Ipak, ovom prilikom želim još jednom da se do neba zahvalim svima. Hvala vam mnogo divni ljudi! Hvala vam na velikoj pomoći i podršci! Hvala vam što ste bili tu za moju porodicu i mene i što ste održali našu veru u postojanje humanih ljudi! – poručila je Nataša.

Radi sigurnosti

– Ako posle X noža ne budu zadovoljavajući rezultati, doktori razmatraju novu operaciju, a to se naravno radi na privatnoj klinici. Strah me je da o tome i mislim i zato se iskreno nadam da će ovaj zahvat dati dobre rezultate. Iskreno govoreći, nadala sam se da mi neće biti ništa potrebno ni posle 12 ciklusa kombinovane terapije, ali nakon urađenih svih analiza, lekari prosto žele da budu sigurni da je sve u redu i zato nastavljam sa borbom… – rekla je Nataša Nedić.

Kako pomoći?

Ukoliko želite, Nataši Nedić možete pomoći putem Fondacije Budi human na sledeći način:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 723 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human 723 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-555302-48

Uplatom na devizni račun: 00-540-0004278.4

IBAN: RS35160005400004278476

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: https://www.budihuman.rs/edonate/sr?user_id=723