youtube/ Fox Business
Majk Pompeo

Pandemija virusa korona stvara momenat pogodan za promene u Venecueli, pa je stoga dat nalog da se razmotri pitanje ponovnog otvaranja rada ambasade u Karakasu, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo na konferenciji za novinare u američkom Stejt departmentu.

– Drago mi je da mogu da saopštim da je zahvaljujući opštoj situaciji i multilateralnim naporima u Venecueli stvoren pogodan momenat za ponovno uspostavljanje demokratije. Zatražio sam od svog tima da aktualizuje naše planove o otvaranju američke ambasade u Karakasu, kako bismo bili spremni da čim (predsednik Venecuele Nikolas) Maduro ode sa vlasti, ponovo podignemo našu zastavu – istakao je Pompeo.

Pompeo je na istoj konferenciji za novinare još optužio Iran da je prethodnih dana venecuelanskim vlastima isporučio „pomoć nepoznatog karaktera“ i zatražio obustavu letova u Venecuelu iranskog avio-prevoznika „Mahan ejra“.

Podsetimo, ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Venecuele oštro reagovalo na predlog Majka Pompea da se u Venecueli formira prelazna vlada, saopštivši da nikada neće pristati na vladu pod nečijim pokroviteljstvom. Prema Pompeovom predlogu, privremenu vladu bi trebalo da priznaju i Karakas i opozicija, a ta vlada bi bila na čelu zemlje do sledećih predsedničkih izbora, nakon čega bi, ako izbori budu „pošteni“, usledilo ukidanje američkih sankcija.

Prethodno je Pompeo u martu objavio da je Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država optužilo aktuelnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura i još nekoliko predstavnika rukovodstva te zemlje za umešanost u trgovinu drogom, a Stejt department je za informacije o Madurovoj umešanosti ponudio nagradu od 15 miliona dolara.

Ranije je američki predsednik Donald Tramp za vreme godišnjeg obraćanja Kongresu izjavio kako namerava da sruši vladu Nikolasa Madura.

Situacija u Venecueli

Nakon što su početkom 2019. godine u Venecueli započeli masovni protesti protiv legitimnog predsednika zemlje Nikolasa Madura, američki državni sekretar Majk Pompeo je izjavio da Vašington više neće priznavati vlast na čelu sa Madurom, koji je sa svoje strane objavio prekid diplomatskih odnosa sa Vašingtonom.

Pored toga, američke vlasti su pored nekoliko drugih zemalja podržale Huana Gvaida, predsednika Nacionalne skupštine koju kontroliše opozicija, a koji se dva puta proglašavao za „privremenog predsednika“. Drugu „zakletvu“ položio je ovog januara.

U Moskvi su Gvaidov „predsednički status“ nazvali nepostojećim.

4 COMMENTS

  1. Ne sumnjam u to,s obzirom na to, kako ste po tom pitanju bili uspešni u Iraku, Avganistanu, Ukrajini, Siriji,Libiji,Jemenu, pa i u Africi, gde demokratija cveta kao ruža!

  2. Vaša “demokratija” vratila je Libiju u kameno doba. Uzeli ste Gadafijevoj Libiji zlata više nego što su imali Engleska, Francuska i Italija zajedno Irak ste bombardovali sa više od 3000 tona OS uranijuma, samo od 2003-2005 . god. bacili ste 6,5 milijardi metaka sa OS uranijumom. Od 100 rođene dece 75% je sa deformitetima za koje nauka nema dijagnozu. Opljačkali ste nafte iz ovih zemalja milione barela, i sad još uvek pljačkate. Bombardovali ste Srbiju iz hira siledžija. Pobili mnoge i naneli nenadoknadivu šteu. Oteli i okupirali 15% teritorije, sram vas bilo. Vodili ste 220 lokalnih i regionalnih ratova,izazivali državne udare i smenjivali legalne vlade. Muka mi je od vaše demokratije o kojoj se može pisati godinama. Vi ste najgori zlikovci i zločinci u istoriji čovečanstva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here