EFE/PAVEL GOLOVKIN/POOL
Državni sekretar SAD Majk Pompeo

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je danas da nasilje u Avganistanu nije prihvatljivo.

– Znamo da će put pred nama biti težak. Očekivali smo to. Bili smo u pravu – rekao je Pompeo novinarima u Stejt departmentu, a preneo je AP.

Eskalacija nasilja u pojedinim delovima Avganistana tokom poslednjih nekoliko dana je neprihvatljiva, rekao je Pompeo i dodao da nasilje nedvosmisleno mora da se smanji odmah da bi se pokrenuo mirovni proces.

Manje od 24 sata nakon što je predsednik SAD Donald Tramp rekao da je imao vrlo dobar razgovor sa talibanskim vođom i insistirao na tome da ekstremisti žele da okončaju nasilje, američka vojna bespilotna letelica izvela je napad na grupu u znak odmazde zbog napada na avganistanske snage.

Time je jasno stavljeno do znanja koliko je osetljiv američko-talibanski sporazum potpisan prošlog vikenda koji ima za cilj da okonča najduži rat koji vodi Amerika.

Američki zvaničnici rekli su da je jučerašnji vazdušni napad zamišljen kao poruka talibanima da nastave sa smanjenjem nasilja, oko čega su se dogovorili pre mirovnih pregovora sa avganistanskom vladom koji bi trebalo da počnu sledeće nedelje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here