EPA/Erik S. Lesser
Majk Pompeo

Američki državni sekretar Majk Pompeo sastao se u sredu u Tbilisiju sa gruzijskim državnim zvaničnicima.

“Američka saradnja sa Gruzijom je od najvećeg značaja, a podrška suverenitetu Gruzije usled ruske okupacije je nepokolebljiva”, objavio je Pompeo posle razgovora na društvenoj mreži Tviter.

Pompeo se, u okviru turneje u kojoj obilazi američke saveznike u Evropi i na Bliskom istoku, u Gruziji sastao sa predsednicom Salomom Zurabišvili, premijerom Giorgijem Gakarijom i ministrom spoljnih poslova Davidom Zalkalijanijem.

Gruzijski premijer Gakarija označio je saradnju sa Sjedinjenim Državama kao najznačajnije partnerstvo, rekavši da Gruzija ceni američku podršku njenom teritorijalnom integritetu, prenosi glas Amerike.

Od 2008. godine i ratnog sukoba Gruzije i Rusije dve pokrajine, Južna Osetija i Abhazija, jednostrano su proglasile nezavisnost od Gruzije, a u međunarodnim okvirima za to su dobile podršku Rusije.

Pompeo je objavio da je tokom susreta sa gruzijskim zvaničnicima ukazao na značaj nastavka sprovođenja demokratskih reformi.

Istakao je potrebu za održavanjem slobodnih i fer izbora kao i mogućnosti za opsežnim razmenama mišljenja i stavova.

Pompeo će nakon Gruzije posetiti Izrael gde će sa premijerom Benjaminom Netanjahuom razgovarati o nedavno postignutim sporazumima o normalizaciji odnosa sa Bahreinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Američki državni sekretar će tokom turneje posetiti i Ujedinjene Arapske Emirate, Katar i Saudijsku Arabiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here