EPAJouni Porsanger

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da su nove američke sankcije protiv ruskih i kineskih kompanija uvedene zbog toga što te kompanije navodno doprinose razvoju iranskog raketnog programa.

„Uveli smo sankcije kompanijama ‘Čengdu best nju matirials“ i ‘Zibo ilim trejd’ iz Kine, kao i grupi ‘Nilko’, poznate kao ‘Nil fam hazar’ i ‘Santers holding’ i akcionarskog društva ‘Elekon’ iz Rusije za predaju osetljivih tehnologija i proizvoda za razvoj iranskog raketnog programa. Te mere su deo naše reakcije na štetnu aktivnost Irana“, navodi se u pismenom saopštenju Pompea.

Američki državni sekretar ističe da će „SAD nastaviti da rade na tome da osujete napore Irana u vezi sa razvojem raketa i koristiće svoja ovlašćenja za uvođenje sankcija za skretanje pažnje stranim dobavljačima, kao što su organizacije iz Kine i Rusije, koje isporučuju Iranu tehnologije povezanu sa raketama“.

„Uvođenje sankcija protiv tih stranih kompanija odgovara našim naporima da iskoristimo sva raspoloživa sredstva u cilju sprečavanja Irana da razvije svoj raketni potencijal“, saopštio je Pompeo.

Sankcije protiv tri ruske i dve kineske kompanije stupile su na snagu 6. novembra. Sankcije su uvedene na dve godine.

Kako su ranije objasnili zvaničnici Stejt departmenta, ograničenja su uvedena u skladu sa zakonom o neširenju oružja za masovno uništenje Iranu, Severnoj Koreji i Siriji.

Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov je rekao da su sankcije diskriminatorni korak, usmeren na potkopavanje ekonomskog potencijala ruskih kompanija.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime