EPA/Fabio Frustaci
Državni sekretar SAD Majk Pompeo

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je danas da je zabrinjavajuće to što Turska testira sistem protivvazdušne odbrane S-400 koji je kupila od Rusije, ali je dodao da su u toku razgovori Vašingtona i Ankare kako bi to pitanje bilo rešeno.

Pompeo je istakao da su SAD jasno stavile do znanja turskoj da Vašington želi da se Ankara uzdrži od korišćenja sistema S-400.

“Da, to je zabrinjavajuće”, rekao je Pompeo na pitanje da prokomentariše izveštaje da su turski borbeni avioni F-16 u ponedeljak leteli iznad Ankare, kako bi testirali ruski odbrambeni sistem, prenosi Rojters.

Odnosi Turske i SAD su zahladneli nakon što je Ankara kupila od Rusije sistem S-400.

SAD su zbog toga obustavile prodaju borbenih aviona F-35 Ankari, a Vašington je upozorio Tursku i na moguće sankcije, navodeći da ruske rakete nisu kompatibilne sa odbrambenim sistemom NATO-a.

Visoki zvanicnik Stejt departmenta rekao je prošle nedelje da Turska treba da se “otarasi” S-400, kako bi popravila stvari.

Ranije ovog meseca predsednici SAD i Turske Donald Tramp i Redžep Tajip Erdogan saglasili su se da od nadležnih ministara i savetnika za nacionalnu bezbednost zatraže da rade na rešavanju pitanja sistema S-400.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here