EPA/Fabio Frustaci
Državni sekretar SAD Majk Pompeo

Američki državni sekretar Majk Pompeo doputovao je u Kazahstan da bi izvršio pritisak na tamošnje vlasti da budu obazrive u vezi s ruskim i kineskim ulaganjima i uticajem, javlja danas AP.

Kako prenosi agencija, on je kazahstanskim zvaničnicima rekao da atraktivnost takvih investicija ide uz cenu suvereniteta i može da naruši, umesto da pomogne dugoročan razvoj zemlje.

Pompeo je čestitao Kazahstanu na prihvatanju boraca takozvane Islamske države iz Iraka i Sirije i pozvao vlasti te zemlje da nastave s reformama koje će privući veće američke investicije.

Nakon sastanka s premijerom Kazahstana Muhtarom Tleuberdijem, Pompeo je rekao da su razgovarali i o trgovini ljudima i problemima muslimanskih Ujgura i Kazaha pritvorenih u kineskoj provinciji Sinđijang, prenosi Rojters.

– Jednostavno tražimo od njih da pruže sigurno utočište i azil onima koji žele da napuste Kinu – rekao je Pompeo.

On je dodao i da će SAD pomoći naftom bogatom Kazahstanu da se zaštiti od koronavirusa.

3 COMMENTS

  1. Ameriko pa kako Vas nije sramota , pa sta Vi trazite u neposrednoj blizini Rusije , zamislite kada bi Rusija na Kubi isto to radila Americi , ja da sam Na Putinovo mesto postavio bih najnovije rakete i da Vas vidim onda Ameri , Vi donosite samo nesrecu , Vi ste najvece zlo ovog sveta. Ne zaostaje ni Djavolska Engleska , a zaboravili ste kada Vam je Srbija spasila 550 Vasih Pilota , pa je Srbija bila Vas Saveznik i u prvom iu drugom Svetskom ratu , mi smo mala zemlja , ali imamo svoj ponos i svoje dostojanstvo , dalje od Rusije Da li ste zaboravili istoriju ?

  2. brigaj se zase pompeo.ste že dost držav uničili.ali bi radi uničili še države srednje azije

  3. On govori o “rušenju suvereniteta”, predstavnik države koja širom svijeta beskrupulozno krši i gazi suverenitet i dostojanstvo čitavih naroda i država. Blago je reći da je to cinizam.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here