Tanjug/AP
Aleksandar Lukašenko

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom da je Rusija i dalje glavni saveznik Belorusije i da su dve zemlje spremne da zajedno reaguju na eventualne spoljne pretnje.

– Što se tiče spoljnopolitičkih tema, Lukašenko je istakao da je Rusija glavni saveznik Belorusije, posebno naglasivši podršku koju joj pruža sada. Istovremeno je ukazano da se Rusija ne meša u unutrašnja pitanja Belorusije a da su dve zemlje spremne da zajedno reaguju na potencijalne spoljne pretnje – prenela je beloruska državna TV ONT.

Kako navodi ta televizija, Lukašenko je obavestio sagovornika iz Vašingtona o nacionalnom dijalogu koji se sada „aktivno vodi u Belorusiji“.

Pompeo je sa svoje strane poručio da Amerika ostaje privržena suverenitetu i nezavisnosti Minska i razvoju saradnje sa Belorusijom.

– Sagovornici su razgovarali i o situaciji u svetu. Prema zajedničkom zaključku, situacija se od Pompeove posete Minsku u februaru drastično promenila, pojavili su se i stalno se pojavljuju novi izazovi. Pompeo i Lukašenko su razgovarali i o unutarpolitičkoj situaciji u Belorusiji i SAD – navodi televizija.

Lukašenko i Pompeo su razgovarali telefonom ranije danas na inicijativu američke strane.

Podsetimo, predsednički izbori u Belorusiji održani su 9. avgusta. Centralna izborna komisija saopštila je da je na izborima pobedio Aleksandar Lukašenko. Beloruska opozicija ne priznaje te rezultate i smatra da je pobednica Svetlana Tihanovska. Ni Brisel ne smatra Lukašenka za legitimnog predsednika. Od 9. avgusta u Belorusiji traju protesti protiv izbornih rezultata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here