Tanjug
Zadužio državu: Predsednik uručio orden violinisti

Ako neko misli da će se stabilnost Zapadnog Balkana graditi tako da Srbi budu poniženi, to neće biti moguće, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući poruke zapadnih zvaničnika da Srbija treba da prizna nezavisno Kosovo radi prosperiteta Zapadnog Balkana.

– To je odgovor koji ću uvek ponuditi – tvrdi Vučić i uverava da će Srbija i kosovski Srbi znati da odgovore na svaki pokušaj potčinjavanja i ponižavanja. To, prema njegovom objašnjenju, važi i za najavu formiranja baze Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u južnoj Mitrovici, kao i za učešće prištinskih jedinica na vojnoj vežbi NATO.

– Ovo nije ni prvi ni poslednji pokušaj albanske strane da pokaže kako su oni ti koji mogu da čine šta hoće, bez previše odgovornosti. Ako bude postojala ozbiljnija opasnost ili ugroženost za srpski narod… Ne moram da nastavim. Znaju Srbi sa Kosova i Metohije sve – poručio je Vučić.

Njemu, kako je naveo, ne pada na pamet da se bilo kome dodvorava, a pogotovo da sledi primer nekih zvaničnika iz regiona poput vicepremijera Crne Gore Dritana Abazovića, koji je išao u Brisel i tražio pomoć Evrope u vraćanju kineskog kredita kako bi se smanjio uticaj Kine.

– Kina je izrazito prijateljska država Srbiji. Sa njom nikad nismo imali nijedan problem. Srbija je uzimala zajmove od Kine i angažovala njihove izvođače kako bi pod najpovoljnijim uslovima i najbrže izgradila auto-puteve, jer iz budžeta za te projekte može da se izdvoji od 10 do 30 odsto – rekao je predsednik Srbije.

Govoreći o ekonomiji, Vučić je kazao da se nada da će Srbija u prvom kvartalu ove godine imati pad BDP-a od 0,5 odsto, iako je predviđen pad od 1,3 odsto.

– Nadamo se da možemo da imamo minus 0,5 odsto. Podsećam da smo prošle godine imali ubedljivo najbolji rezultat u prvom kvartalu – naveo je Vučić, dodajući da je cilj da se u 2021. ostvari rast BDP od šest odsto i da očekuje da će drugi kvartal po rastu BDP-a biti mnogo bolji nego prethodne godine. Prema njegovim rečima, Srbija je mnogo uspešnija po svim parametrima nego pre 10 godina, kao i da ima 400.000 zaposlenih više nego tada.

Odlikovao Stefana Milenkovića

Vučić je odlikovao čuvenog violinistu Stefana Milenkovića za zasluge u vraćanju ugleda Srbije. Predsednik Srbije dodelio je Milenkoviću orden Karađorđeve zvezde prvog stepena.

– Stefan je izuzetnom karijerom, vanrednim talentom i ogromnom marljivošću uradio za Srbiju koliko mnogi od nas običnih smrtnika za hiljadu godina ne bismo mogli da postignemo – rekao je predsednik Srbije. Slavni umetnik zahvalio je na priznanju, ističući da je to ogromna stvar za njega, kao i za njegovu porodicu i karijeru.