Privatna arhiva
Umetnica raskošnog talenta: Milena Kitić

Poseta Teslinom spomeniku i Nijagari sa kanadske strane za koju sam odavno čula da je mnogo lepša nego ona sa američke, odavno mi je bila, što bi rekli Amerikanci, na “bucket list”. Najzad sam tu želju ostvarila krajem maja, kaže za “Vesti” naš proslavljeni mecosopran Milena Kitić, koja već dve decenije živi u SAD.

Po njenim rečima, nakon dokumentarnog filma “Teslin narod” Nišlije Željka Mirkovića u kojem je i ona učestvovala, dodatno je bila podstaknuta da što pre poseti Nijagaru. Ovo ostvarenje je, po odluci Američke filmske akademije, zvanično postalo kandidat za Oskara!

Zaigralo srce

– Ovaj film u kojem je opisana srpska dijaspora u Americi, njeni uspešni ljudi iz prošlosti i sadašnjosti, dodatno me je inspirisao da organizujem ovaj put. I sreća me je poslužila kada sam dobila poziv da nastupim u Madisonu u Viskonsinu, gde sam imala koncert sa njihovim simfonijskim orkestrom u Malerovoj “Osmoj simfoniji”. Eto, na izvestan način sam bila “blizu” Kanade, pa sam rešila da “skoknem” do Nijagare i Toronta – kroz smeh objašnjava uvek duhovita operska diva.

S neskrivenim emocijama Milena kaže da je bila oduševljena onim što je videla.

– Prvo sam otišla do spomenika našem nacionalnom ponosu Nikoli Tesli, koji zaslužuje neizmernu zahvalnost svih nas. Mnogi i dalje ne znaju ili ne razumeju koliko je svojim izumima promenio način života na ovoj planeti. Njegova bista, spomen-ploče, uređenost, pozicija gde stoji u ovom čuvenom nacionalnom parku neverovatne prirodne lepote, potpuno izgleda uzvišeno i moćno, baš kakav je i on bio. Dodatno mi je srce zaigralo kada sam od Nijagare krenula do Toronta gde se jedan od Bulevara na tom putu zove Nikola Tesla. Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti biti u prilici da podignemo još mnogo obeležja našem geniju koji je zadužio svet svojim patentima – rekla je Milena Kitić i naglasila da je osećaj ponosa nakon ove posete i danas drži.

Preterala sa salsom

Nakon ovog putovanja vratila se svojim obavezama. Kako kuburi sa povredom kuka koja je sprečava da češće nastupa na sceni zbog fizičkog napora, okrenula se profesuri i koncertnim nastupima.

– Preterala sam sa igranjem salse, tako da sada moram malo da mirujem, ali i to će se ubrzo sanirati – kroz smeh kaže naša sagovornica koja već 12 godina predaje na Čepmen univerzitetu a oformila je i svoj privatni Operski studio – “MK Vocal Studio”, pre sedam leta.

Isto toliko godina sarađuje sa OCAVA-in-Rome letnjim programom gde pored profesure, kad god je u prilici, obezbeđuje i stipendije za mlade pevače. Jedan od njih bio je naš tenor Dušan Grubišić, Novosađanin koji je nedavno diplomirao na Oberlinskom Konzervatorijumu.

– Kako godine prolaze, studenti iz mog studija ređaju sve više uspeha. Mecosopran Lidia Braun, osvojila je brojne nagrade, među kojima su prvo mesto na SPOTLIGHT Anjards takmičenju koje pokriva celu Kaliforniju, pevala je u Dizni Holu, sa Los Anđeles operom u mnogim njihovim off-ground produkcijama, a od naredne godine kreće na Univerzitet Južne Kalifornije (USC). Potom sopran Sara Horn, koja je specijalizovana za mjuzikl, pobedila je na mnogim lokalnim takmičenjima ne samo u mjuziklu nego i u operi, a pevala je i uz Kristin Chenovit u Holldžnjood Ball gde je preko noći postala Jutjub senzacija. Nedavno je zasijala i sopran Megi Liu, koja je osvojila silne nagrade, a nedavno i prvo mesto na Music Teacher Ašociation of California (Muzičko udruženje profesora pevanja Kalifornije) takmičenju i potpisala ugovor za brojne recitale – s ponosom priča Milena Kitić, koja je ostala upamćena u operskoj umetnosti posebno po ulozi Karmen, koju je imala prilike da peva i u čuvenom Metropolitenu u Njujorku.

Ispunjeno leto

Pored rada u svom studiju, Milena daje master klasove na univerzitetima u SAD i pri raznim operskim institucijama. Nakon povrede kuka odlučila je da nastupa mahom koncertno, tako da već ima ugovorene aranžmane i za ovo leto i za narednu sezonu sa Pacifik Simfonijom.

– Ovog leta predajem na Operskom kursu na Big Bear (Big ber) u Kaliforniji na kojem će mahom učestvovati operski pevači iz Hong Konga. Prisustvovaću i Džez festivalu u San Hozeu, a planiram i da obiđem neke svoje studente koji su sada na Konzervatorijumu u San Francisku. U Srbiju neću dolaziti jer moj sin konkuriše na koledž, ali ćemo to nadoknaditi naredne godine – zaključila je Milena Kitić.

Iznenađenje za profesorku

– U Srbiji sam bila prošlog leta sa svojim studentima Alisom Gorecki i Dušanom Grubišićem. Sa nama su doputovali i moja sestra, prijatelji kao i sin Milan. Alisa je već dva puta bila u Srbiji i oduševljena je toplinom i iskrenošću našeg naroda. Imali smo dosta posla, ali uspeli smo da obiđemo neka lepa mesta u Beogradu, išli smo na Avalu, Frušku goru, u posetu Dušanovim roditeljima u Novi Sad. A onda smo grupno otišli da obiđemo moju dragu profesorku Biserku Cvejić. Moj sin joj je tom prilikom na klaviru odsvirao Šopenovu “Fantaziju Impromptu”. Suze su joj potekle – priseća se Milena Kitić.

Fešta u Skadarliji

– Moj sin Milan Spenser izuzetno je muzički nadaren, sjajan je pijanista, ali opredelio se da školovanje nastavi u sferi prirodnih i tehničkih nauka. Zanimaju ga fizika i kompjuterski inženjering. Posebnu strast gaji prema streličarstvu i do sada je osvojio brojne nagrade na takmičenjima. Ove godine je bio među prvih 30 na Svetskom prvenstvu u Las Vegasu – kaže Milena i dodaje da mu je priredila posebnu feštu prošle godine u Beogradu gde su u Skadarliji proslavili njegov rođendan koji pada 10. jula, na isti dan kada je rođen i Tesla!

Majstor i za ples

– Ljubav prema plesu počela sam pevajući moju “signature role” Karmen. Tada sam uzimala časove flamenka, a potom sam otkrila čari salse, baćate, pa ča-ča-ča, tako je ples postao moj hobi, kojem sam strasno predana već nekih sedam, osam godina. Čak sam pobedila na takmičenju Dancing For Tomorronjs Stars, koje je organizovano u dobrotvorne svrhe za Fondaciju škola u Orange Count u Kaliforniji. Tada sam igrala tango i sambu sa profesionalnim ballroom baletanom Danielom Buhalom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here