Đ. Janković
Prvi dan posvećen Milutinu Milankoviću

U Loznici je završena dvodnevna manifestacija Dani Jovana Cvijića posvećena dr Jovanu Cvijiću, naučniku svetskog glasa rođenom u gradu kraj Drine. U organizaciji Centra za kulturu “Vuk Karadžić” manifestaciju su činila tri programa, a otvorena je izložbom “Životni ciklusi Milutina Milankovića”, koja je posvećena još jednom srpskom naučniku koji je stekao svetsku slavu. Posetioci su mogli sa pet ramova u obliku valjka da saznaju više o životu Milankovića kao đaka, inženjera, klimatologa, astronoma i popularizatora nauke. Jedan od njegovih doprinosa nauci jeste teorijsko objašnjenje klimatskih promena, a slavni geograf Cvijić je Milankovića predložio za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije, današnje Srpske akademija nauka i umetnosti (SANU).

Drugoga dana, na dan Cvijićevog rođenja, u Stalnoj postavci slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović predstavljena je publikacija profesora emeritusa dr Stevana Stankovića sa Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je radni vek posvetio istraživanju rada i života srpskog naučnika Jovana Cvijića. Treći program je predstavljanje dopunjenog sadržaja Digitalne muzejske postavke o Cvijićevom životu i radu.

Jovan Cvijić (1865-1927) osnivač je Srpskog geografskog društva, bio je predsednik Srpske kraljevske akademije, profesor i rektor Beogradskog univerziteta, počasni doktor Univerziteta Sorbone i Karlovog univerziteta u Pragu i smatra se utemeljivačem srpske geografije. Njegovo ime nosi više škola u Srbiji i Republici Srpskoj, jedna vrsta šafrana i vrh na planini Rudnik.