Ponosni na odziv

0

Pomogli najugroženijima: Zemljaci iz Štajera
 

Čim su počele poplave u Srbiji, u udruženju "Vuk Karadžić" pokrenuta je akcija prikupljanja pomoći, koju su podržali i brojni Austrijanci, što pojedinačno, što kroz gradske institucije:

– Dogovorili smo se sa sveštenikom Ljubomirom Bolićem da se uzajamno dopunjujemo i pomažemo, odnosno da prikupljamo sredstva u Ensu i u Štajeru. Odziv je bio odličan i veliki broj ljudi se uključio u akciju – prenosi nam Dragan Mirčić, koji je bio jedan od pokretača akcije.
 

Boban i Azra

U klubu iz Štajera su zahvalni svima koji su učestvovali u akciji prikupljanja pomoći za ugrožene u poplavama.
– Svi su nam pomogli, uključujući i Austrijance i zato im od srca zahvaljujemo. Posebno bih istakao akciju dva studenta sa naših prostora, Bobana i Azre. Njih dvoje su na Univerzitetu u Štajeru organizovali prikupljanje pomoći, a zatim ta sredstva doneli u klub. Zahvalnost dugujemo vlastima i graničnim službenicima Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske i Srbije koji nam nisu pravili smetnje prilikom prevoza robe i tako nam omogućili da što pre stignemo do onih kojima je pomoć namenjena – ističe Dragan Mirčić.

Za tri dana prikupljena je velika količina robe, koju je valjalo poslati ugroženima u poplavama:
 

– Imali smo problema s organizacijom prevoza, ali na sreću i tu smo brzo našli rešenje. Javio se Slaviša Maksić iz Štajera, koji nam je ustupio kombi. Osim njega, posebnu zahvalnost dugujemo Ratku Stojkoviću iz Velsa, koga nismo ni poznavali. Čovek nas je telefonom pozvao i poslao nam kamion sa vozačem i punim rezervoarom, kako bi pomogao našu akciju. U ime kluba želim da mu najsrdačnije zahvalim – poručuje Mirčić.

Pošto su rešili još jednu prepreku, usledio je prevoz robe. Dva vozila su poslata u Republiku Srpsku, odnosno Prijedor i Doboj. U pratnji su bili Dragan Mirčić, Đuro Šekerac, Nedeljko Sailović, Branislav Božičković i Goran Muždeka. U Prijedoru je roba teška dve tone i vrednosti oko 3.000 evra predata crkvi i Kolu srpskih sestara. U Doboju je Crvenom krstu u naselju Rudaka uručeno 2.800 kilograma sredstava, vrednosti oko 3.500 evra.
 

Pomoć koja je skupljena u crkvi u Ensu upućena je za Srbiju. Šleper je poslat za Novi Sad, odakle je pomoć prosleđena u Umku, koja je teško pogođena poplavama.
Uz robu, u crkvi i udruženju iz Štajera prikupljeno je do 22. maja 4.375 evra. Ova suma je takođe podeljena. Pola prikupljenog novca je uplaćeno ugroženima u Republici Srpskoj na račun koji je otvoren za obnovu poplavljenih područja. Druga polovina je uplaćena ugroženima u Srbiji.

Da bi ova akcija uspela, u klubu su se najviše postarali predsednik Anđelko Mijailović i članovi Goran Muždeka, Branislav Božičković, Dragan Mirčić, Duško Mitrić, Đuro Šekerac, Maja, Joka, Rašo i mnogi drugi. Dečaci Mirko, Stefan, Igor i Nikola su takođe svakodnevno bili sa odraslima i nesebično pomogli da se roba sortira i spakuje.

 

Pošiljka za Krupanj

Više od 20 tona pomoći sakupljeno u Ensu i Štajeru

Iz Štajera je nedavno upućena nova pošiljka pomoći. Ovog puta roba je namenjena nastradalima u Krupnju. Dragan Mišković je svojim kombijem besplatno odvezao pomoć. Sprema se nova isporuka iz crkve u Ensu. Sva preostala roba iz kluba prebačena je u sedište parohije u Ensu. Uskoro bi trebalo odatle da se pošalje kamion za Bijeljinu. Ukupno je do sada u crkvi i udruženju "Vuk Karadžić" prikupljeno oko 20 tona robe.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here