Ponosni na pretke

0

 

Počast poginulim za slobodu: Ambasador Ristić i pukovnik Rašeta
 

Nikad do sada na groblju srpskih solunskih heroja u Tijeu, iznad 756 belih krstova, nisu lepše odjekivale himne "Bože pravde" i "Marseljeza". Stopile su se i razbudile emocije, kako šapnu jedan prisutni: "Koža mi se naježila".

 

Zahvalnost predsednika Olanda

– Mi smo dokaz da su se Srbi probudili, osećaj pripadnosti je sve jači. Na centralnoj ceremoniji Francuske, pod Trijumfalnom kapijom, kao najprimetnijoj i nabrojnijoj delegaciji prišao nam je predsednik Francuske Fransoa Oland, rukovao se sa svakim ponaosob i zahvalio na prisustvu, kao i na gostoprimstvu koje je Srbija ukazala premijeru Manuel Valsu tokom nedavne posete Beogradu. Sve to se videlo i na TV ekranima – kaže Stana Bilbija predsednica Svesrpske zajednice Francuske.

Uz najave Dragane Pajović, ambasador Srbije Rajko Ristić i izaslanik odbrane pukovnik Zoran Rašeta u podnožje jarbola francusko-srpskog prijateljstva položili su venac ambasade, sledili su cvetni aranžmani Saveza Srba Francuske, Udruženja starih ratnika Anak, Udruženja grčko-srpskog prijateljstva i Svesrpske zajednica Francuske.

– Stojimo ovde ponosni na naše pretke koji su svoje živote položili za slobodu otadžbine. Ponosni na njih i u časnom opredeljenju da sledimo njihov svetli primer – izjavio je ambasador Ristić.

Posebna doza uzbuđenja primećena je na čelniku srpske dijaspore Romeu Miloševiću. Rekao je:

– Ponovo smo na mestu obeležavanja istorije. U dobroj saradnji sa ambasadom nastavljamo negovanje tradicije i poštovanje prema palim borcima, čuvajući duh heroja koji ovde počivaju.

I ovaj put su se, kao organizatori, a i u ulozi domaćina (pripremili i posluženje) istakli Vlada Stefanović i Petar Pepi Petrović koji je ambasadoru Ristiću uručio srebrnu medalju Kralja Petra Prvog.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here